De ‘vergeten’ Nederlandse dividendtopper
Er zijn van die aandelen die je al jaren kent maar waar je nooit echt serieus naar hebt gekeken. Specifiek in mijn geval is dat bijvoorbeeld het Nederlandse technologiebedrijf TKH Group. Eén keer per jaar, als ik het dividendoverzicht voor Beleggers Belangen maak, check en verwerk ik het voorgestelde dividend en is er eigenlijk zelden aanleiding om het in 1930 oorspronkelijk als De Twentsche Kabelfabriek opgerichte bedrijf verder uit te pluizen.
Mijn focus ligt namelijk al meer dan 10 jaar hoofdzakelijk op aandelen die het dividend jaarlijks verhogen en in ieder geval niet tussentijds verlagen. Dan valt TKH Group buiten de boot, want een serieus track record zoals we vooral in de Verenigde Staten zien – vaak vele tientallen jaren op rij waarin het dividend elk jaar wordt verhoogd – is het laatste waar het in Haaksbergen gevestigde bedrijf zich druk om lijkt te maken.
TKH toch een dividendaandeel
Anders dan Wolters Kluwer, DSM, Ahold Delhaize, ASML etcetera, die elk jaar het dividend verder verhogen, betaalt TKH een jaarlijks wisselend percentage van de winst uit als dividend. De hoogte hangt af van een aantal factoren, waaronder solvabiliteit en toekomstige investeringsbehoefte in verband met de groeidoelstellingen voor de komende jaren. Onder het kopje ‘dividend’ op de website schrijft TKH een aantrekkelijk rendement voor aandeelhouders na te streven.
Dat laatste maken ze zonder meer (elk jaar) waar met een huidig geschat dividendrendement van 3,7% op basis van een dividend van €1,65 over boekjaar 2022. TKH doet mij qua dividendbeleid veel aan Besi denken gezien het altijd relatief hoge rendement maar wisselende uitkeringen. Als belegger weet je daardoor niet waar je aan toe bent: de laatste decennia waren er meerdere verlagingen, zoals het met 33,3% gekortwiekte dividend over boekjaar 2020.
Bij gebrek aan echte Aristocrats in Europa en Nederland (slechts vijf aandelen in Amsterdam verhogen het dividend tien jaar of langer op rij) is het interessant om over een langere periode de dividendgroei van aandelen in kaart te brengen, ook voor aandelen die het dividend tussentijds verlagen, zoals TKH. Een selectie over de laatste tien, maar vooral twintig en, voor zover mogelijk, dertig jaar, levert een aantal toch vrij verrassende namen op in Amsterdam.
Dividendgroei
Wat blijkt; TKH is over de laatste twintig jaar de koploper in Nederland met een gemiddelde jaarlijkse dividendgroei van 16,7%, let wel, per jaar. Daarmee wordt Wolters Kluwer, die er de laatste twintig jaar slechts 6,1% gemiddeld per jaar bij deed (maar de uitkering wel al 17 jaar op rij verhoogde), ruimschoots voorbij gestreefd.
Kanttekening is hier wel dat de uitgever juist de laatste vijf jaar het dividend enorm snel verhoogde (+16,3% per jaar), terwijl de dividendgroei bij TKH de laatste vijf jaar terugviel tot ‘slechts’ 6,3% gemiddeld. Precies tegenovergesteld dus aan de cijfers van Wolters over vijf en twintig jaar.
Toch maakt dat TKH, dat dit jaar met 10% verhoogt naar een recorddividend van €1,65, niet minder interessant, mede vanwege het bovengemiddeld hoge dividendrendement. De ietwat gemankeerde historie neem ik dan graag op de koop toe. Mijn interesse voor TKH is, afgezien van de veelbelovende activiteiten met prima groeivooruitzichten, helemaal gewekt als ik verder in de fundamentals duik: een k/w van nog geen 14 voor 2023, een solide balans en het op 7 maart aangekondigde aandeleninkoopprogramma.
Aandeel TKH gekocht
Ik check het advies van Beleggers Belangen en zie, hoe kan het ook anders, dat mijn collega Hildo Laman positief is en ‘kopen’ adviseert. Inmiddels heb ik zelf ook een kleine positie in het aandeel TKH, dat op 27 april ex-dividend gaat.