Bpost | Lijken in de kast leiden tot adviesverlaging
Zolang deze onzekerheid, veroorzaakt door een gebrek aan deugdelijk bestuur, professioneel management, ethiek en controle, boven het semioverheidsbedrijf hangt, is het zo goed als onmogelijk om in te schatten of een belegging in dit aandeel zijn geld nog waard is.
De nieuwe schuldbekentenis dat er gesjoemeld is met nog meer overheidscontracten kan het Belgische postbedrijf dit jaar 25 tot 50 miljoen euro bedrijfswinst kosten, een daling van 10% tot 20% op de doelstelling. In deze prognose zit ook de impact van het lopende onderzoek naar onregelmatigheden bij de toekenning van een contract om kranten te bezorgen.
De indirecte schade is echter nog veel groter. Het bedrijf is bezig aan een transformatie naar een moderne logistieke speler, maar deze metamorfose wordt bijna onmogelijk als het management andere zaken aan het hoofd heeft. Bovendien verdedigt de grootste aandeelhouder, de overheid, nog altijd belangen die een hypotheek leggen op de toekomst van het bedrijf, zoals een zo hoog mogelijk dividend.
Advies aandeel naar ‘houden’
Sinds de beursgang in 2013 verloor het aandeel 70%. Met inbegrip van dividenden kijkt de belegger aan tegen een verlies van 43%. Deze nieuwe klap komt extra hard aan omdat Bpost vorig jaar wel enige veerkracht toonde. Over heel 2022 steeg de omzet met 1,5%. Het dividend van €0,40 per aandeel dat in mei zou worden uitbetaald, staat voorlopig niet ter discussie, maar is daarna onzeker. Wij verlagen ons advies voor het aandeel Bpost naar ‘houden’.