Commentaar | Opkomende markten steeds volwassener
Zo is er het voordeel dat Europa heeft door de heropening van de Chinese economie tot de politieke polarisatie die in de VS steeds ernstiger vormen aanneemt, op dit moment ook weer in de discussie over het schuldenplafond. Ook onze podcast Voorkennis was vorige week gedeeltelijk aan de verschillen tussen de VS en Europa gewijd.
Bekijk ook het dossier beleggen in opkomende markten
Ontwikkelend versus opkomend
De kwestie in welk deel van de ontwikkelde wereld de belegger de beste rendementen kan behalen, ontneemt helaas wel enigszins het zicht op wat in opkomende landen voor de investeerder te beleven is. Dan heb ik het uiteraard over Azië, maar ook Latijns-Amerika en Afrika kunnen interessante mogelijkheden bieden.
Hier dient zich ook meteen een complicatie aan: ondanks belangrijke interne verschillen kunnen we Europa of de VS zeker als grote economische blokken beschouwen. Bij opkomende markten is de diversiteit veel groter.
Een inspirerend beeld van wat er in opkomende landen aan de hand is, bieden de maandelijkse columns van Wim-Hein Pals, hoofd van het Robeco Emerging Markets Equity team, voor Beleggers Belangen. Daarnaast heeft onze opkomende-marktenspecialist Karel Mercx het afgelopen jaar in meerdere artikelen ETF’s getipt die aandelen uit India, Mexico, Polen en Indonesië bevatten. Vier heel verschillende landen met vier heel verschillende beleggingskansen.
Kansen in opkomende markten
Wat vrijwel alle opkomende landen gemeen hebben, is dat ze steeds volwassener worden, in beleggingstermen breder gespreid en meer liquide. Dat is belangrijk, want deze volwassenheid maakt de verhouding evenwichtiger tussen het rendement dat u kunt behalen en het risico dat beleggen in niet-westerse landen toch nog altijd met zich meebrengt. Over de kansen van aandelen in opkomende landen, maar zeker ook de obligaties, gaat ons Verhaal van de Week van volgende week.