Aandeel rijp voor herstel | Wereldspeler op de voedselmarkt
Mosaic ontstond in 2004 uit een fusie van meststoffenfabrikant IMC Global en de gewasvoedingstak van Cargill. Lange tijd vormden de potas- en fosfaatafdelingen de kern van het bedrijf, maar de voorbije tien jaar bouwde de groep via een resem overnames ook een sterke positie uit in landbouwreus Brazilië.
Deze activiteiten zijn verzameld onder Mosaic Fertilizantes en combineren eigen productielocaties met een grote distributieactiviteit. De jaaromzet van de Amerikaanse meststoffengigant klom in 2022 met 55% tot $19,1 mrd. Tegenover 2020 was dat zelfs een stijging met 120%. De recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom of rebitda steeg met 73% tot $6,2 mrd. De nettowinst kwam 120% hoger uit op $3,6 mrd, of omgerekend $10,06 per aandeel.
Het tweeledige beeld bij Mosaic
Het bedrijf boekte daarmee recordcijfers, die uiteindelijk toch aanzienlijk lager uitvielen dan de verwachtingen die analisten in de loop van 2022 koesterden: een jaaromzet van $21,9 mrd en een nettowinst per aandeel van $14,10. Het geeft het tweeledige beeld aan van vorig jaar: een door de oorlog in Oekraïne aangedreven prijshausse piekte in april 2022 en ging over in een stevige terugval door een verminderde vraag sindsdien.
De hoge prijzen ontstonden door vrees voor schaarste aan het begin van de oorlog, door de verminderde uitvoer uit potasproductielanden Belarus en Rusland, terwijl het Chinese beleid sinds 2021 om nauwelijks nog fosfaatmeststoffen te exporteren (om de lokale prijzen laag te houden) het aanbod op de wereldmarkt beperkt.
De prijs voor potas piekte omtrent $1200 per ton en noteert intussen rond $408 per ton, het prijsniveau van het voorjaar van 2021. Bij de fosfaatmeststoffen zagen we een piek van $954 per ton, die evolueerde naar de huidige prijs omtrent $620.
Zwak eerste kwartaal
De uitzonderlijk hoge prijzen zorgden voor minder vraag, maar Mosaic had ook productieproblemen in de fosfaatafdeling door orkaan Ian in de Verenigde Staten. Die problemen zijn sinds februari opgelost. Dat de terugval van de prijzen effect heeft op de resultaten, bleek uit het rapport over het eerste kwartaal. De omzet daalde met 8% tegenover het eerste kwartaal van 2022 tot $3,6 mrd. De rebitda viel met 46,5% terug tot $777 mln en de nettowinst met 63,2 % tot $ 434,8 mln, of omgerekend tot $1,28 per aandeel.
De potasafdeling verkocht 1,9 miljoen ton (+6%), maar de gemiddelde verkoopprijs zakte van $582 naar $421 per ton. De rebitda zakte van $651 mln naar $474 mln. In december 2022 besliste Mosaic tijdelijk de productie in de potasmijn Colonsay stop te zetten. De mijn produceerde op jaarbasis 1,3 miljoen ton potas, met plannen voor een verhoging tot 1,8 à 2 miljoe ton tegen eind 2023, na de heropstart van de tweede verwerkingsmolen.
Die plannen zijn opgeborgen, zo lang althans de capaciteit in de goedkopere potasmijnen Esterhazy en Belle Plaine (gezamenlijk circa 9 miljoen ton) volstaat om aan de vraag tegemoet te komen. De mogelijke heropstart in Colonsay is uitgesteld naar de tweede jaarhelft.
In de fosfaatafdeling steeg de verkoop met 11 % tot 1,8 miljoen ton maar daalde de omzet van $1,8 mrd tot $1,7 mrd, door de daling van de gemiddelde prijzen (van $785 naar $666 per ton). De rebitda zakte van $632 mln tot $382 mln. Hetzelfde beeld zien we bij Mosaic Fertilizantes (de activiteiten in Latijns-Amerika): meer volume (2,1 miljoen ton tegenover 1,8 miljoen) en lagere prijzen (van $817 naar $646 per ton) die de omzet drukten van $1,5 mrd naar $1,3 mrd.
Door de verwerking van de dure hoge voorraden kromp de rebitda van $233 mln dollar naar $3 mln. Vanaf het tweede kwartaal zullen de marges normaliseren.
Sterke sectorfundamenten
Op het vlak van kapitaalallocatie blijft Mosaic gerichte investeringen in hoogrenderende interne optimalisaties of uitbreidingen ($1,3 à 1,4 mrd per jaar) combineren met het laten terugvloeien naar de aandeelhouders van zowat alle overblijvende vrije kasstromen. Dankzij de meststoffenprijshausse in 2021 en 2022 verdubbelde het reguliere brutodividend op jaarbasis ruimschoots, tot $ 0,80 per aandeel, en in het eerste kwartaal volgde een eenmalig brutodividend van $0,25 per aandeel. Daarnaast werd de voorbije 18 maanden in totaal zowat 15% van het aantal uitstaande aandelen ingekocht en vernietigd. Na de afbetaling in november 2022 van een lening van $550 mln is de beoogde afbouw van de langetermijnschuld met $1 mrd tot $3,4 mrd afgerond.
Ook dit jaar zal zowat alle vrije kasstroom terugvloeien naar de aandeelhouders ($608 mln in het eerste kwartaal), al zullen de bedragen vanaf het tweede kwartaal aanzienlijk lager liggen dan in het recente verleden. De sectorfundamenten blijven sterk. De verhouding tussen de wereldwijde voorraden aan granen en oliezaden tegenover het verbruik, bevindt zich op het laagste niveau in 25 jaar. Na een jaar van minder bemesting zal dat element samen met de teruggevallen meststoffenprijzen de vraag ondersteunen. In Europa viel de lente nog tegen, maar Mosaic zag in maart en april 20% meer vraag in de Verenigde Staten en verwacht dat dit herstel later dit jaar zal doortrekken in Brazilië en Azië.
Aandeel Mosaic weer een koopje
De teruggevallen meststoffenprijzen hakten stevig in op het aandeel van Mosaic dat bijna 55 % onder de piek van april 2022 noteert. Tegen 6,8 keer de verwachte winst voor 2023 en 7,9 keer de verwachte winst voor volgend jaar is de waardering opnieuw heel aantrekkelijk. Het aandeel nadert een belangrijk technisch steunniveau. Ik zie tekenen van bodemvorming en ik verwacht flink wat herstelkansen het komende jaar.
Mosaic was eerder Tip van de Week in Beleggers Belangen, maar werd door de opgelopen koers in de loop van het jaar advies op het aandeel Mosaic op ‘houden’ gezet. Dat is nu dus weer een koopadvies geworden.
Auteur: Geert Talloen