Er speelt meer in de voedingswereld dan stijgende prijzen
Stijgende voedselprijzen staan volop in de schijnwerpers in de financiële nieuwsstroom. Vorige week werd bekend dat de prijzen van voedingsmiddelen en (niet-alcoholische) dranken in de VK meer dan 19% hoger lagen dan een jaar eerder. Die toename is een belangrijke oorzaak voor de halsstarrig hoge inflatie van 8,7%.
In de Verenigde Staten becijferde de bekende beleggingswebsite CBS Marketwatch dat Amerikanen maar liefst 28% meer kwijt zijn aan ketchup voor de Memorial Day-barbecue dan vorig jaar. En in Europa waarschuwde de ECB dat de inflatie het komende decennium aangejaagd gaat worden door klimaatverandering, die mogelijk leidt tot oplopende voedselprijzen.
Food for Thought
Al deze ontwikkelingen komen samen in het rapport ‘Food for Thought’ dat PGIM publiceerde. Hierin kijkt de vermogensbeheerder door een beleggingsbril met een wat langere horizon naar de grote trends in de voedingssector. Hoewel alle voedings-gerelateerde activiteiten goed zijn voor slechts 10% van de wereldeconomie, speelt de sector volgens PGIM een grote rol in de financiële wereld.
Voedselschaarste kan grote impact hebben op macro-economische ontwikkelingen, terwijl voedselveiligheid ook van belang is bij het analyseren van geopolitieke risico’s. Maar bovenal ontstaan er door de omvorming van voedingsketens mooie kansen voor beleggers, die vaak ook nog een duurzame dimensie hebben.
Er is echter een ontwikkeling waarvoor in ‘Food for Thought’ en in de rest van de beleggingswereld nauwelijks aandacht is. De gemiddelde maaltijd die in ons land op een bord verschijnt, heeft ongeveer 30.000 kilometer afgelegd.
Dat komt overigens niet doordat we een tekort aan voedingsmiddelen hebben. Vorig jaar groeide de exportwaarde van Nederlandse landbouwproducten volgens schattingen van het CBS en Wageningen Economic Research met ruim 17% naar €122,3 mrd.
Meer uit de regio
De belangrijkste voedingstrend voor de toekomst zou dus eigenlijk moeten zijn dat we steeds meer producten uit de eigen regio gaan eten en drinken, in plaats van voedselproducten over de hele wereld te verschepen. Daarmee kan veel CO2 bespaard worden die vrijkomt bij dit vervoer. De klimaatimpact van de verspilling die zo voorkomen wordt, is zelfs nog een flink stuk groter. Volgens schattingen van de Verenigde Naties belandt namelijk 40% van alle gewassen en voedingsmiddelen tijdens en na het verwerkingsproces in de vuilnisbak, in plaats van op een bord.
Met een uitstoot van 4,4 gigaton aan broeikasgassen als gevolg van het onnodige gebruik van water en voedingsstoffen en door het rottingsproces van 2,5 miljard ton niet opgegeten voeding, zouden de gaten in de voedingsketen na China en de Verenigde Staten op de derde plaats komen voor de wereldwijde ranglijst van CO2-uitstoters.
Het goede nieuws is dat er steeds meer initiatieven komen zoals bijvoorbeeld Local2Local, die lokale boeren, bedrijven en burgers aan elkaar koppelen. Helaas voor particuliere beleggers hebben dit soort initiatieven nog lang geen aparte beursnotering.
Aanknopingspunten voor beleggers
In de tussentijd bieden de trends uit Food for Thought mooie aanknopingspunten voor beleggers. De groeiende vraag naar koelopslag laat zich bijvoorbeeld bespelen via een gespecialiseerde vastgoedbelegging zoals Americold Realty Trust (COLD), terwijl onder meer Agco precisielandbouw mogelijk maakt.