klimaatverandering | Opdrogende olijfboomgaarden en hogere prijzen
Het prijsniveau is het hoogste sinds 1997, toen het $6225 bereikte. Het laatste oogstseizoen van olijven, van oktober tot februari, leverde in ‘s werelds grootste producent van olijfolie Spanje slechts 50% op van wat het normaal gesproken zou zijn. Hierdoor zou de wereldmarkt te maken kunnen krijgen met een tekort aan olijfolie en daardoor nog hogere prijzen.
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties produceert Spanje normaal gesproken meer dan een miljoen ton olijfolie per jaar. Andere landen zoals Italië en Griekenland produceren aanzienlijk minder, ongeveer 300.000 ton per jaar. Als de productie van Spanje gehalveerd wordt, betekent dit dat het land dus wel nog steeds de meeste olijfolie produceert.
De hele westelijke Middellandse Zee ondervindt de gevolgen van klimaatverandering op de productie van olijfolie. Italië heeft vorig jaar in het noordelijke deel van het land te maken gehad met de ergste droogte in 70 jaar, wat invloed had op olijven. De productie van olijfolie in Italië is naar schatting met 37% gedaald dit jaar, tot 208.000 ton. Terwijl West-Europa en Noord-Afrika te maken hebben gehad met record droogtes en hittegolven, melden producenten in het Midden-Oosten ideale weersomstandigheden voor overvloedige oogsten. Al is het met 10% van de wereldproductie nog wel een stuk minder dan Europa, dat op 70% zit.