Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Advies van de dag Stephen Hendriks, 14 jun 2023 11:43

TMO | Waarom het aandeel de nieuwe sectorfavoriet wordt

0 0 Leestijd ongeveer

Thermo Fisher Scientific is na de uitbraak van het coronavirus alleen maar sterker geworden al kan het bedrijf zich niet helemaal onttrekken aan lastige marktomstandigheden.

Voor sommige bedrijven was het coronavirus een vloek maar voor Thermo Fisher Scientific (TMO) was de virusuitbraak juist een zegen. In de pre-coronatijd mikte Thermo Fisher op een autonome omzetgroei van 5-7%, maar na corona is deze omzetverwachting aangepast tot 7-9%.

Het Amerikaanse ‘life sciences’-concern zette de afgelopen jaren miljarden dollars om met de verkoop van coronatesten en leverde daarnaast materialen en instrumenten voor de ontwikkeling van coronavaccins. De omzet en free cash flow liepen al jaren achtereen gestaag op maar kregen in 2020 een enorme impuls (zie grafiek).

De divisies van Thermo Fisher

Mede dankzij de opbrengsten van de ‘coronabonus’ kon Thermo Fisher zijn marktpositie nog verder verbeteren via de ruim $17 mrd kostende overname van PPD, een zogeheten ‘contract research organisation’. PPD organiseert en begeleidt klinische studies naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen van de eerste tot en met de laatste klinische testfase en maakt nu deel uit van de divisie Laboratory Products & Biopharma Services. Deze divisie is goed voor een jaaromzet van $22,8 mrd, ongeveer de helft van de totale omzet van Thermo Fisher, en een operationele winstmarge van 13%.

Biofarmaceuten besteden niet alleen de begeleiding van klinische testen uit aan bedrijven als Thermo Fisher maar ook de productie van ingrediënten voor, of zelfs de volledige productie van, medicijnen. Ook deze activiteiten maken deel uit van de divisie Laboratory Product & Biopharma Services net als de verkoop van flacons, reageerbuizen en pipetten aan laboratoria.

Met een omzet van bijna $12 mrd is Life Sciences Solutions de op een na grootste divisie die echter wel de hoogste operationele winstmarge van liefst 36% realiseert. Life Science Solutions produceert onder meer reagens, wegwerpbioreactoren, celkweekmedia en producten voor genetisch onderzoek. De twee andere divisies – Analytical Instruments en Specialty Diagnostics – zijn duidelijk kleiner. Analytical Systems heeft een jaaromzet van $6,8 mrd met een operationele winstmarge van 24% die wordt behaald met de verkoop van onder meer spectrometers en elektronenmicroscopen.

Specialty Diagnostics realiseert een operationele winstmarge van 22% op een omzet van $4,4 mrd met de verkoop van diagnostische testen en testapparatuur. Thermo Fisher verkoopt zowel relatief eenvoudige testen om gebruik van verdovende middelen op te sporen als zeer complexe testen op multipel myeloom, een vorm van bloedkanker.

De vier divisies van Thermo Fisher genereren een gezamenlijke omzet van bijna $45 mrd waarvan 18% uit de verkoop van instrumenten en apparatuur wordt behaald. Zo’n 82% van de omzet komt uit diensten – zoals klinisch onderzoeken – en ‘consumables’, producten die verbruikt en vervangen moeten worden, zoals celkweekmedia en wegwerp-bioreactoren. Omdat het bedrijf de afgelopen jaren zo veel meer analytische instrumenten en diagnostische apparatuur heeft verkocht, groeit ook de omzet van deze consumables die door deze instrumenten en apparatuur worden verbruikt en waarmee Thermo Fisher vooral in de Life Sciences-divisies zulke hoge marges realiseert.

Overnames

Eind mei organiseerden de Amerikanen een beleggersdag waarin de vooruitzichten voor de lange termijn werden geschetst. De omvang van de markten die Thermo Fisher bedient is $240 mrd groot en groeit volgens het bedrijf met 4-6% per jaar. Thermo Fisher wil echter marktaandeel blijven winnen en rekent op de langere termijn op een autonome omzetgroei van jaarlijks 7-9%. Ook willen de Amerikanen de operationele winstmarge met 40-50 basispunten verhogen. Dat alleen al moet voor een groei van de operationele winst van jaarlijks 10% zorgen.

Maar daar bovenop wil Thermo Fisher de komende vijf jaar nog eens $75 mrd aan kapitaal aan het werk zetten. Zo’n 60-75% daarvan wordt aan overnames besteed, een activiteit waarin het bedrijf de afgelopen tien jaar buitengewoon succesvol is geweest. Voor die overnames is Thermo Fisher ook bereid de schuldpositie wat op te laten lopen. De Amerikanen streven niet een bepaalde schuldratio na maar willen wel degelijk hun ‘investment grade’ credit rating behouden.

De andere 25-40% is voor de aandeelhouders, vooral in de vorm van inkoop van eigen aandelen maar ook via dubbelcijferige dividendverhogingen (zie kader). Thermo Fisher gaf geen concrete doelstellingen voor de nettowinst en winst per aandeel voor deze langere termijn. Wel moeten overnames en aandeleninkoop tot een jaarlijks gemiddelde groei van zo’n 15% van de voor buitengewone posten aangepaste winst per aandeel én free cash flow leiden.

Aandeleninkoop en dividend
Naast inkoop van eigen aandelen – voor $3 mrd in het eerste kwartaal – keert Thermo Fisher een (kwartaal)dividend uit. In de periode 2012-2017 bleef het dividend steevast op $0,15 per kwartaal maar sinds 2018 groei de uitkering snel. De afgelopen jaren heeft Thermo Fisher het dividend namelijk jaarlijks met 12-16% verhoogd.

De meest recente verhoging dateert van februari toen het dividend met 16,7% werd opgeschroefd tot $0,35 per aandeel per kwartaal. Daarmee komt het dividendrendement op nog geen 0,3%. De dividenduitkering kost Thermo Fisher ‘slechts’ $540 mln per jaar.

Sectorsentiment

Op de beleggersdag bevestigde het bedrijf nog op koers te zijn om de voor 2025 gestelde doelen te behalen. In dat jaar moet de omzet $50,2-52,2 mrd bedragen en wordt een winst per aandeel van $31,54-32,34 verwacht. Ook handhaafde Thermo Fisher alle doelstellingen voor het lopende jaar waarin de Amerikanen een omzet van $45,3 mrd, een free cash flow van $6,9 mrd en een winst per aandeel van $23,70 willen realiseren.

Toch bleef het aandeel ook na de beleggersdag onder druk staan. Dat heeft alles te maken met de toegenomen onzekerheid in de sector, die ook op de beleggersdag niet helemaal werd weg genomen. Eind april en eind mei gaven twee concurrenten van Thermo Fisher – Agilent Technologies en Danaher – een omzetwaarschuwing.

Agilent ziet een lagere groei van de vraag naar instrumenten vanuit de biofarma-sector terwijl Danaher waarschuwde voor afnemende vraag van kleine en middelgrote biotechbedrijven naar de consumables die door de instrumenten worden gebruikt. Zowel de koers van Agilent als van Danaher kreeg een flink tik na de omzetwaarschuwing.

In tegenstelling tot Agilent en Danaher houdt Thermo Fisher tot nu toe aan al zijn prognoses vast. Wel verklaarde topman Marc Casper op de beleggersdag dat hij weliswaar vasthoudt aan de verwachte groei van de eindmarkten van Thermo Fisher van 4-6% maar dat deze prognose aan de realiteit van alle dag wordt aangepast. Sommige analisten interpreteerden dit als een opmaat naar een neerwaartse aanpassing van de verwachtingen voor heel 2023 bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers eind juli.

Aandeel Thermo Fisher nieuwe sectorfavoriet

Vooralsnog houd ik vast aan mijn winsttaxatie van $23,55 voor 2023, die een koers-winstverhouding van 22 oplevert. Daarmee is de waardering van het aandeel – die tijdens de coronacrisis tot ruim 30 op liep – weer terug tot het niveau van medio 2019. Door het negatieve sentiment in de biofarma-sector en vrees voor een lagere prognose voor 2023 kan het aandeel Thermo Fisher de komende maanden nog onder druk blijven.

Voor de lange termijn staat het bedrijf er echter goed voor – veel beter nog dan voor de coronacrisis – en het aandeel Thermo Fisher Scientific blijft als nieuwe sectorfavoriet dan ook koopwaardig.

De auteur heeft een positie in Thermo Fisher Scientific.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ