Inflatie is de sluipmoordenaar van het aandelenrendement
Zoals geconstateerd in een van mijn eerdere columns op deze plek, is de huidige mondiale inflatie veel meer een probleem voor de rijke industrielanden dan voor de opkomende landen. In grote opkomende landen als China, Indonesië en Brazilië is momenteel sprake van een heel laag cijfer als het gaat om de geldontwaarding in het land.
Bekijk ook het dossier Opkomende Markten
In China gaat het om 0,2% (!) inflatie op jaarbasis, in Taiwan is het 2%, in Zuid-Korea iets meer dan 3% en in Brazilië en Indonesië net geen 4%. Met dergelijke cijfers is er volop ruimte om de huidige hoge rentetarieven drastisch te verlagen. Zo gaan de rentetarieven in China dan ook al een tijdje omlaag en in de andere genoemde landen is het een kwestie van weken of een paar maandjes voordat we de eerste van vele renteverlagingen gaan zien in de huidige rentecyclus.
Turkije
Toch is er ook een opkomend land met een uitzonderlijk hoog inflatiecijfer op dit moment. In Turkije namelijk bedraagt de geldontwaarding op jaarbasis ruim 40% en opmerkelijk genoeg gaat de rente ook daar omlaag. Een onorthodox monetair beleid dat zelfs de recent herkozen president Erdogan niet langer lijkt aan te hangen. Zijn nieuwe minister van Financiën is meer aanhanger van de Angelsaksische leerschool en hij zal de rente willen verhogen en stoppen met steunoperaties voor de Turkse wisselkoers.
Op korte termijn zal dit tot een neerwaartse aanpassing van de lira leiden en de economische groei afknijpen. De vooruitzichten voor de aandelenmarkt zijn in dit scenario niet rooskleurig voor de kortere termijn. Echter, op de middellange termijn zal het vertrouwen van buitenlandse beleggers en investeerders in de Turkse economie terugkeren, wat gepaard kan gaan met mooie koersrendementen op de effectenbeurs van Istanboel. Korte termijn pijn, lange termijn fijn.
In het algemeen zijn landen met een structureel hoge inflatie en een minder prudent monetair en fiscaal beleid niet geliefd bij beleggers en investeerders. De waarde van je eigendom wordt immers structureel uitgehold in een land met een hoge geldontwaarding. Deze wetmatigheid gaat met name op voor de langere termijn. Als we bijvoorbeeld kijken naar de prestatie van de Turkse aandelen over de laatste tien jaren, dan valt op dat Istanboel substantieel slechter heeft gepresteerd dan gemiddeld genomen in de groep van alle opkomende markten.
Ondanks een verdubbeling van de Turkse aandelenkoersen in kalenderjaar 2022, bedraagt het totale rendement over de laatste tien jaren in Turkije 30% negatief (!). Daar staat een totaal rendement van de MSCI Emerging Markets-index tegenover van ruim 60% positief over het laatste decennium. Genoemde rendementen zijn uiteraard uitgedrukt in harde euro’s.
Brazilië
Een ander opkomend land met een geschiedenis van hoge inflatie is Brazilië. Het aandelenrendement in São Paulo over tien jaar zit na een inhaalrace in de laatste paar jaren met +30% ver boven het Turkse cijfer, maar toch veel lager dan de 60% van MSCI EM. Het grote voordeel van Brazilië is het orthodoxe beleid van de centrale bank om de inflatie naar beneden te krijgen. Iets wat duidelijk is gelukt over de laatste jaren. De inhaalrace in Braziliaanse aandelen kan dan ook nog wel even voortduren denken wij. Terwijl het Turkse beleid zichzelf eerst weer dient te bewijzen qua robuustheid en consistentie. Ook voor centrale bankiers geldt immers dat het vertrouwen per paard weg galoppeert en slechts stapvoets terugkeert.
De eerste stapjes zijn gezet door het nieuwe economische team van Erdogan, maar in Robeco’s fundamentele opkomende marktenportefeuilles vind je nog even geen Turkse aandelen, maar wel een bovengemiddeld percentage aan Braziliaanse bedrijven.
Inflatie is zeker niet de enige belangrijke overweging bij portefeuilleconstructie. Als we kijken naar de landen in de eerste alinea, dan kent Zuid-Korea wel degelijk een structureel hoge weging in de portefeuille over de jaren heen. En Taiwanese en Indonesische aandelen zijn eveneens rijkelijk vertegenwoordigd in onze opkomende-marktenportefeuille. In elk geval willen we de sluipmoordenaar van aandelenrendement weren uit onze portefeuilles.