Aandelen met koerspotentieel | De comeback van Griekenland
De gang van zaken op de aandelenmarkten weerspiegelt het vertrouwen in de economie. De verwachting dat de economie afkoelt, verklaart hun neergang, en omgekeerd. Maar om de zoveel tijd zie je ook dat beurskoersen stijgen in een verwoede poging om de inflatie bij te benen, zoals nu het geval is in Argentinië.
De S&P Merval, de benchmark voor Argentijnse aandelen, is dit jaar al in prijs verdubbeld. Met dividend erbij en na correctie voor het effect van de wisselkoers blijft daarvan 40% over. Dat is een procent of twee (lees: 200 basispunten) beter dan in Griekenland. De beursbarometer van Griekse aandelen, de ASE-index, wijst immers in het lopende kalenderjaar in termen van totaalrendement een winst van 38% voor.
Het verhaal achter de stijgende beurskoersen in Argentinië is hyperinflatie. In de afgelopen twaalf maanden steeg het algemene prijzenpeil met 114,2% en het einde van de stijgende trend is nog niet in zicht. De inflatie is sinds de economische crisis van 2018 enorm opgelopen, toen pijnlijk duidelijk werd dat de buitenlandse schuldverplichtingen onhoudbaar waren en de peso instortte.
Economen gepolst door de Argentijnse centrale bank verwachten dat hun munt verder zal depreciëren. Nu is 1 euro gelijk aan 270 peso, eind dit jaar is dat wellicht 400 peso. Ergo, de makkelijke winst van aandelen, als gevolg van de torenhoge inflatie, wordt grotendeels tegengewerkt door de waardedaling van de nationale munt.
Verhaal van de comeback
Hoe anders is het verhaal achter de comeback van Griekenland. Daar is de onderliggende oorzaak niet hyperinflatie, noch de depreciatie van de nationale munt. De laatste twaalf maanden bedraagt de inflatie er nauwelijks 4,1%. Dat is beter dan de 7% van het Europese gemiddelde of de 6,8% in Nederland. En de wisselkoers van de Griekse drachme werd bij de invoering van de Europese eenheidsmunt in 1999 vervangen door de euro, net zoals de Nederlandse gulden.
Dat er dit jaar op de Griekse beurs weer geld te verdienen valt, is direct gerelateerd aan het einde van het Europees toezichtkader. Sinds 10 augustus 2022 is Griekenland verlost van dat juk van de financiële crisis. Die begon in 2009 met een enorm begrotingstekort als erfenis van de wereldwijde economische crisis van 2008. En die begon op zijn beurt met een veenbrand in een uithoek van de Amerikaanse hypotheekmarkt.
De begroting van dit jaar is de eerste die opgesteld werd buiten het memorandumtoezicht. Dit betekent meer vrijheid bij het uitvoeren van economisch beleid en het brengt ook het doel de beleggingsstatus van Investment Grade te herwinnen dichterbij. Dat doel komt ook aandelenbeleggers ten goede.
Nu dat Griekenland niet langer onder curatele staat, hebben aandelen er de wind in de zeilen. Van alle eurolanden (EU-12) boekten zij de grootste winsten. Ook dit jaar doen Griekse aandelen het erg goed. Het heeft een fleur van momentum, maar de grootste stijgers van dit jaar zijn Cenergy, Piraeus en Aegean. De beurskoersen van respectievelijk de industriële dienstverlener, de bank en luchtvaartmaatschappij zijn nagenoeg in prijs verdubbeld. Het feit dat dit drietal per 20 juni zo goed heeft gepresteerd, wil echter niet zeggen dat dit in de komende maanden ook zo blijft.
Bijbehorende koersdoelen
Niet dat analisten de wijsheid in pacht hebben of de toekomst kunnen voorspellen, maar de aandelenadviezen en bijbehorende koersdoelen vormen een goede leidraad. De aanbevelingen van analisten – en dan met name hun koersdoelen – zijn een concrete aanwijzing waar de prijs van een aandeel naartoe kan gaan. Het spreekt voor zich dat als de actuele koers hoger is dan het beoogde koersdoel het aandeel als belegging niet interessant is.
Het punt is wel dat over het algemeen Griekse aandelen minder goed (lees: door weinig analisten) worden opgevolgd. Het bijgaande overzicht somt niettemin de vijf aandelen uit de ASE-index op met het hoogste winstpotentieel op basis van het gemiddelde koersdoel van analisten.