Hoogrisicostrategie | Sleutel tot succes of tot mijn ondergang?
Sinds 10 juni 2021 heeft mijn miniportefeuille het al zwaar. Sindsdien is het rendement 45% negatief, terwijl het totaalrendement van de MSCI World op 15%. Dit betekent 60 procentpunt slechter over een periode van ongeveer 2 jaar.
Beleggen met hoge risico’s
Dit is niet iets om trots op te zijn, maar ik weet ook dat de enige reden is dat ik over een periode van 8 jaar de benchmark ruimschoots versla is omdat ik beleggingsbeslissingen met hoge risico’s neem.
De reden dat ik zo slecht heb gepresteerd is dat ik nooit had verwacht dat de Amerikaanse economie renteverhogingen en kwalitatieve verkrapping door de FED zou aankunnen. Hoe hard de FED de Amerikaanse economie aan het afremmen is, is goed te zien in het verschil tussen de tienjaarsrente en de tweejaarsrente. In juni 2021 lag de Amerikaanse tienjaarsrente 136 basispunten boven de tweejaarsrente en nu is het 110 punten eronder!
Als er iets slechts is voor edelmetalen dan is het wel een negatieve yield curve, dit laat zien dat er disinflatie is en dat is de slechtste periode voor goud.
Ik ga echter niet stoppen met mijn strategie, want het is een kwestie van tijd voordat de FED moet stoppen met het huidige beleid. Dit is te vergelijken met files op de snelweg. Verplaatst je van baan, dan gaat je voormalige baan juist rijden. Met beleggen is dit nog frustrerender dan op de snelweg.
Wheaton Precious Metals
Wheaton Precious Metals is mijn best presterende tip in het eerste halfjaar. Wheaton koopt voor een vaste prijs zilver en goud in van mijnbouwbedrijven die deze edelmetalen als restproduct naar boven halen en verkoopt dat voor een variabele prijs weer door.
In een moeilijke periode voor edelmetalen doen “streamers” zoals Wheaton het altijd goed. Ze hebben immers geen last van inflatie, arbeidstekorten etc. Ze krijgen de edelmetalen en verkopen ze meteen weer door. De streamers doen het wel altijd minder goed dan de echte mijnbouwbedrijven in een bullmarkt.
Unilever
Unilever is in vergelijking met Nestlé nog steeds het lelijke eendje. De verhouding tussen de vrije kasstroom en de beurswaarde is 4,6%, Nestlé is met een verhoudingsgetal van 2,3% precies twee keer zo duur. Bij de lage waardering in combinatie met een dividendrendement van 3,6% en het inkopen van miljarden euro’s aan eigen aandelen vind ik het prima om te wachten om te kijken of Unilever ooit opgesplitst tegen een dikke premie gaat worden
VanEck Vectors Gold Miners ETF
Het is nog steeds heel opvallend hoe laag de waardering van goudmijnaandelen is. De verhouding tussen mijnaandelen en goud was over de afgelopen 27 jaar 0,30. Afgelopen kwartaal was dit verhoudingsgetal 0,12. Dit betekent dat zelfs als de goudprijs niet stijgt, de goudmijnen nog een rit van ongeveer 150% (!) te gaan hebben voor een normale waardering. En dan heb ik het nog niets eens over overwaardering of een wél stijgende goudprijs.
iShares USD Treasury Bond 20+ Yr ETF
De kleine daling van de lange rente zorgde voor een kleine plus. Deze positie profiteert wanneer er een Amerikaanse recessie aankomt omdat recessies per definitie deflatoir zijn en garant staan voor een lagere rente. De zwaar negatieve yield curve laat zien dat we de recessie voor deze cyclus nog niet hebben gehad.
First Majestic
De sluiting van een grote mijn in het eerste kwartaal zorgde ervoor dat het vertrouwen van beleggers in First Majestic helemaal weg is. Ik denk dat het enige dat vertrouwen kan terugbrengen een nieuwe bullmarkt is in zilver. Ik heb daarom maar geduld.