Opkomende markten | Waarom ze klaar staan voor een nieuwe spurt
Begin juli is altijd een mooi moment om terug te kijken op de eerste jaarhelft en vooruit te kijken naar de resterende maanden van het jaar. We kunnen concluderen dat het een goede periode voor aandelen was. De aandelenmarkten in de rijke industrielanden stegen gemiddeld ruim 12,5% over de eerste zes maanden van het jaar, in euro’s gemeten.
Opkomende markten bleven hierbij achter, maar wonnen gemiddeld genomen ook ruim 2,5%. Als je dat annualiseert, resulteert dat in een behoorlijk rendement. Echter, ik verwacht voor de tweede helft een aanmerkelijk hoger rendement, met name voor aandelen in opkomende markten, zowel in absolute termen als ten opzichte van de ontwikkelde aandelenmarkten.
Bekijk ook alle tips in het dossier beleggen in opkomende markten
De winstontwikkeling van het bedrijfsleven
De belangrijkste drijfveer hiervoor komt van de bedrijfswinsten. We weten inmiddels dat de gemiddelde waardering van aandelen een grote positieve factor is die voor opkomende markten pleit. Om hier een korte update te geven: de koers-winstverhouding in opkomende markten is 13,5 keer de verwachte winst per aandeel in 2023. In ontwikkelde markten wordt ruim 17,5 keer de 2023-winst per aandeel betaald, dat is een slordige 30% duurder dus. We weten echter ook dat waardering een slecht timinginstrument is om een bepaalde beleggingscategorie te verkiezen boven de andere.
Historisch, en dat is ook academisch bewezen, is de winstontwikkeling van het bedrijfsleven een veel betere timingsindicator om een voorkeur voor een bepaalde beleggingscategorie te bepalen. En hier zit de crux. Voor het huidige kalenderjaar zal de winstomgeving weinig opbeurend zijn, met zowel in de ontwikkelde als de opkomende landen een economische stilstand; geen noemenswaardige groei of krimpende winsten dus.
Winsten van 2024
Maar het is ook weer tijd om veel meer gewicht te geven aan de verwachte winsten in het volgende kalenderjaar. De winstomgeving in 2023 zit al, in mindere of meerdere mate, in de huidige beurskoersen verdisconteerd. De aandelenbelegger anticipeert doorgaans een periode van een zestal maanden en de koersen lopen hier op vooruit. Voor de aandelenbelegger zijn de winsten in 2024 nu dus het meest relevant.
In de rijke industrielanden is de consensusverwachting een groei van de winsten van een krappe 10% in 2024. Een prima groeicijfer, maar toch beduidend minder dan in opkomende landen, waar de winsten naar verwachting ruim 18% toenemen volgend jaar. Ik verwacht dat deze groeiversnelling een omslag teweeg gaat brengen in beleggingsvoorkeur.
De komende maanden nemen opkomende markten naar verwachting in populariteit toe, zeker als de Amerikaanse centrale bank in de zomer een langer durende pauze aankondigt na de laatste renteverhoging. Deze pauze vormt dan voor de centrale banken in een aantal grote opkomende landen, zoals Brazilië, Mexico, Zuid-Korea, India en Indonesië reden om de Chinezen te volgen in hun inmiddels in gang gezette renteverlagingen.
Opvallend is dan ook dat de grootste positieve ommezwaai wordt verwacht in de winsten van bedrijven uit Brazilië en Zuid-Korea. Het laatstgenoemde land herbergt veel technologieproducenten en die kennen dit jaar een uiterst belabberd winstklimaat. Volgend jaar echter zijn dat juist de verwachte koplopers bij het winstherstel. In Robeco’s opkomendemarktenportefeuilles wordt mede hierom in deze landen een groot accent gelegd.
Perfecte cocktail
In het algemeen vormt de cocktail van lage waarderingsniveaus, aantrekkende winsten en gelijkblijvende of dalende rentetarieven perfecte omstandigheden voor aandelen in opkomende markten. Een actief beheer is hierbij uiteraard essentieel, aangezien binnen de grote groep van landen het kaf van het koren gescheiden dient te worden. In Polen, Tsjechië, Maleisië, Argentinië, Chili en Colombia bijvoorbeeld wordt in 2024 een behoorlijke winstdaling verwacht en daar zijn de vooruitzichten dan ook minder rooskleurig.
Meer dan ooit is het van belang om in opkomende markten een manager te selecteren die naast duurzaamheid, ook landenallocatie hoog in het vaandel voert. De spurt op de beurs die ik voorzie, kan dan gepaard gaan met overrendementen die een duurzaam karakter hebben.