Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 28 jul 2023 14:22

Vastned | Onzekere fase voor vastgoedspeler

0 0 Leestijd ongeveer

Vastned gaat een deel van de portefeuille verkopen. Zo wil het bedrijf de stijgende financieringslasten opvangen en de broodnodige herfinanciering vergemakkelijken.

Winkelbelegger Vastned zit in een precaire situatie. In de huidige omgeving van oplopende rentetarieven en dalende vastgoedprijzen is de schuld hoger dan gewenst. De loan to value ligt op 44,7%, ruim boven de doelstelling van minder dan 40%.

Bovendien is het bedrijf erg kort gefinancierd. In 2024 moet het €300 mln aflossen aan bankleningen en obligaties en in 2025 nog eens €238 mln. De huidige liquiditeitspositie van €117 mln is fors, maar onvoldoende om aan de aflossingsverplichtingen te voldoen.

Herfinanciering

Vastned heeft daarom een complete herfinanciering nodig en zal gezien de opgelopen korte rente en risico-opslagen een stuk duurder uit zijn. Om de stijging van de financieringslasten in toom te houden en de herfinanciering te bespoedigen wil Vastned specifieke delen van de portefeuille desinvesteren.

Dat is de belangrijkste uitkomst van de strategische heroriëntatie die het bedrijf begin dit jaar aankondigde. Ook wordt nog steeds gekeken naar een andere juridische structuur, met het oog op de aangekondigde afschaffing van het fbi-regime in Nederland.

Robuuste operationele prestaties

Geruststellend is dat de operationele prestaties robuust blijven. De bruto-huurinkomsten stegen in het eerste halfjaar op vergelijkbare basis met 7,4% en de bezettingsgraad bleef op een hoog niveau van 98,2%. Bovendien viel de waardedaling van 1,8% alleszins mee. Vastned hoeft geen grote kortingen te accepteren en moet slechts circa 10% van de portefeuille verkopen om de loan to value onder de 40% te krijgen.

Desinvestering van de winkels in de kleinere steden in Nederland, België en Frankrijk zou voldoende zijn. Verkoop van de Spaanse winkels ligt ook voor de hand, hoewel niet strikt noodzakelijk.

Aandeel Vastned op ‘houden’

Vastned verwacht dit jaar een stabiel tot licht lager direct resultaat, maar de winst zal de komende jaren door de voorgenomen desinvesteringen en de verwachte hogere belastingdruk weleens met 10-20% kunnen dalen.

Bij een verwacht dividendrendement van 9% over 2023 en een disagio van 50% is het aandeel al voldoende afgestraft en blijft het advies voor het aandeel Vastned op ‘houden’.

Solide prestaties URW
Unibail-Rodamco-Westfield verwacht dat het directe beleggingsresultaat dit jaar aan de bovenkant uitkomt van de eerder aangegeven bandbreedte van €9,30 tot €9,50 per aandeel. De winkelcentra presteren over het algemeen goed, met een oplopende bezettingsgraad, stijgende huren dankzij de hoge indexatie in Europa en een vrij geringe afwaardering van 1,9%.

Daarentegen blijft de loan to value van 41,9% te hoog en verloopt het desinvesteringsprogramma in de VS moeizaam. In 2024 kan de transactiemarkt tot leven komen.

Na de Amerikaanse exit wordt het dividend hervat en kan de koers herstellen. Het koopadvies voor URW blijft daarom van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ