Meta Platforms | Ongekend koersgeweld en sterke cijfers
Het marktsentiment tegenover Meta is sinds vorig jaar helemaal gekeerd. In 2022 daalde de koers nog met 65%. Topman Mark Zuckerberg stelde zijn hyper-ambitieuze investeringsplannen bij en legde weer de nadruk op kostenbeheersing en winst.
Dat leverde goede resultaten op want omzet ($32 mrd, +11%) en nettowinst ($7,8 mrd, +16%) lagen in het tweede kwartaal boven de verwachtingen. Het aantal gebruikers van de platformen van Meta (Family of Apps, Instagram, Messenger, Whatsapp en Facebook) blijft stijgen.
Vrijwel de volledige omzet komt uit advertenties. De gemiddelde prijs daarvan daalde (-16%), maar dit werd ruim gecompenseerd door het hogere aantal (+34%). De gemiddelde omzet per gebruiker klom met 5% naar $8,32. De afdeling Facebook Reality Labs – de hardware, software en content die de basis vormen van de toekomstige metaverse – boekte een operationeel verlies $3,7 mrd op een omzet van $276 mln.
Optimisme blijft
Zuckerberg is optimistisch voor de komende kwartalen en mikt op groei via Threads (concurrent voor Twitter), Reels (concurrent voor TikTok) en verschillende AI-producten zoals een nieuwe virtual-reality headset (Quest 3). De omzetprognose voor het lopende derde kwartaal ligt boven de verwachtingen en Meta verlaagde het budget voor kapitaaluitgaven.
Meta realiseerde een vrije kasstroom van $11 mrd en had eind juni $53,5 mrd in kas. Daar staat een langetermijnschuld van $18,4 mrd tegenover.
Aandeel Meta op ‘houden’
De analistenprognoses voor de winst van 2023 en 2024 liggen ver uiteen maar ik kan mij vinden in de consensus van respectievelijk $12,90 en $16,20 per aandeel. Daarmee noteert Meta tegen 25 en 20 keer de winst van dit en volgend boekjaar.
Dit lijkt nog mee te vallen, maar na de koersexplosie van de voorbije kwartalen helt het evenwicht tussen risico en potentieel rendement toch eerder over naar risico. Daarom blijft het houdadvies voor het aandeel Meta staan.