Pfizer | Farmaceut neemt voorzorgsmaatregelen
De cijferpresentatie van Pfizer stond vooral in het teken van de drie pijnpunten van de farmaceut: onzekerheid over de omzet van coronavaccins en -pillen, ontwikkeling van de pijplijn en de omzetgroei van het niet-coronadeel van Pfizer.
Al sinds de Amerikanen prognoses voor de coronaproducten Comirnaty en Paxlovid in omzet en aantallen en dollars hebben gegeven zijn daar – terechte – twijfels over. Daar ging ook Pfizer nu voor het eerst dieper op in. Voor heel 2023 rekent de farmaceut nog steeds op een omzet van vaccin Cominarty en pil Paxlovid van opgeteld $21,5 mrd. Daarvan is ruim 40% in de eerste helft van dit jaar behaald. Pfizer ging voor dit jaar uit van honderd miljoen toegediende coronavaccins in de VS, met een marktaandeel van 60%. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er echter nog slechts 12,4 miljoen vaccins gezet en dat is minder dan verwacht. Wel ligt het marktaandeel met 65% boven verwachting.
Het merendeel van de vaccinaties vindt echter in de herfst plaats en Pfizer hoopt eind augustus goedkeuring te krijgen voor een aangepaste versie van het coronavaccin dat dan tegen hogere prijzen op de ‘open markt’ verkocht kan worden dan de prijzen die onder grootschalige overheidscontracten werden afgesproken.
Daarnaast is het vaccin-contract met de Europese Unie heronderhandeld en over vier in plaats van drie jaar uitgesmeerd en dat leidt dit jaar tot volumedruk maar tot meer afzetzekerheid in de jaren daarna. De vraag naar Paxlovid hangt uiteraard sterk samen met het aantal besmettingen en die ziet Pfizer nu al oplopen.
Groeiverwachting
Topman Albert Bourla erkende echter dat de omzetprognoses voor Comirnaty en Paxlovid zo onzeker zijn dat ook de beurskoers er onder lijdt. Pfizer wil daarom bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers – eind oktober, begin november – duidelijkheid geven over het omzetpotentieel voor de coronaproducten. Valt dat tegen dan zal Pfizer bij de cijferpresentatie een serieuze kostenbesparingen aankondigen om de winstgevendheid op peil te houden. Daarmee blijft de onzekerheid over de corona-omzet echter voorlopig nog boven het aandeel hangen.
De verlaging van de groeiverwachting voor 2023 voor het niet-coronadeel van de omzet van 7-9% naar 6-8% – waardoor de bandbreedte voor de verwachte omzet van $67,0-71,0 mrd naar $67,0-70,0 mrd gaat – deed het sentiment ook geen goed.
Dat is deels het gevolg van de stormschade aan een belangrijke productiefaciliteit in Noord-Carolina en dus buiten de schuld van Pfizer om. Maar de gedeeltelijke goedkeuring voor een oncologiemedicijn en een vaccin tegen RSV, waardoor de omzet zich minder snel ontwikkelt dan verwacht, zijn ook reden voor verlaagde prognose en dat schaadt het vertrouwen in de ontwikkeling van de pijplijn.
Advies aandeel Pfizer op ‘houden’
Pfizer liet de prognose voor de winst per aandeel voor 2023 ongewijzigd op $3,25-3,45 en ook mijn winsttaxatie van $3,30 blijft staan. Op een k/w van nog geen 11 voor 2023 en een dividendrendement van 4,6% is het aandeel Pfizer – helaas – goedkoop genoeg om de derdekwartaalcijfers en de corona-ontwikkelingen af te wachten, houden dus.
De auteur heeft een positie in het aandeel Pfizer