Wat zijn de alternatieven voor banken binnen de financiële sector?
Nu de rentes en de rentemarges lijken te pieken, zijn de vooruitzichten voor banken minder rooskleurig, zeker gezien de lagere groeivooruitzichten. Met name Europese banken, die een relatief groot deel van de omzet uit rente-inkomsten halen, hebben kunnen profiteren van de snel gestegen rente. De focus is nu echter verschoven naar zaken die een negatief effect hebben op de netto rente-inkomsten, zoals de opwaartse trend in de deposit-bèta: de mate waarin de marktrente wordt doorgegeven aan spaarders. Ook wordt er met belangstelling gekeken naar de impact van de hogere rente op de kredietkwaliteit van het leningenboek. Vooralsnog is de laatste ‘sterk’ te noemen, maar analisten verwachten wel dat de afschrijvingen verder toenemen en in 2024 zullen normaliseren.
Beter vooruitzicht voor banken in Europa dan in de VS
Overigens zijn de vooruitzichten voor Europese banken op korte termijn nog wel aantrekkelijker dan voor Amerikaanse banken. Dit komt voornamelijk door de grotere kans op aanscherping van het toezicht en regelgeving in de VS, in navolging van onder meer de onrust in de bankensector in maart. Daarnaast is het huidige uitkeringsprofiel van Europese banken een stuk rianter.
Solvabiliteitsratio’s van verzekeraars bieden ruimte voor kapitaaluitkeringen
De algeheel minder aantrekkelijke vooruitzichten voor banken werpen de vraag op wat mogelijke alternatieven zijn binnen de sector. Verzekeraars bijvoorbeeld, hebben veelal minder last van economische tegenwind, maar profiteren wel van de hogere rente – zij het minder dan banken. Het profijt van de hogere rente komt door de hogere disconteringsvoet, waarmee verplichtingen in de toekomst contant worden gemaakt, zodat er nu minder kapitaal hoeft te worden aangehouden voor toekomstige premie-uitkeringen. Dit resulteert in solvabiliteitsratio’s die fors zijn gestegen en daarmee voldoende ruimte bieden voor kapitaaluitkeringen, via zowel dividendbetaling als aandeleninkoop. Aan de andere kant ondervinden de grote obligatieportefeuilles van verzekeraars hinder van de snel gestegen rente. Het aanvangsrendement op obligaties is dan echter wel weer aantrekkelijker geworden. Vanuit waarderingsperspectief zijn verzekeraars niet duur te noemen.
Herverzekeraars hebben prijszettingskracht
Extra interessant binnen de sub-sector verzekeraars, zijn de herverzekeraars. Zij nemen weinig voorkomende, maar zeer kostbare risico’s over van primaire verzekeraars, zoals ongelukken in de lucht- en ruimtevaart, pandemieën en natuurrampen. Door klimaatverandering neemt dit laatste soort risico meer en meer toe, wat herverzekeraars via regelmatig terugkerende prijsvernieuwingsmomenten makkelijk kunnen doorberekenen. In combinatie met het doorberekenen van inflatie en de verminderde concurrentie door afname van kapitaal verdienen ze een goede boterham. Ten tijde van de lage rente kregen herverzekeraars namelijk concurrentie van alternatieve partijen, zoals hedge funds met hun ‘catastrophe bonds’, die op zoek gingen naar rendement. Al deze factoren hebben voor een heel gunstige prijszettingsomgeving gezorgd. Grote, gerenommeerde herverzekeraars zijn Swiss Re en Munich Re.
Nieuwe namen in de financiële sector
Een andere interessante ontwikkeling is dat betaaldienstverleners begin juni de overstap hebben gemaakt van de IT-sector naar de sector financiële waarden. Denk daarbij aan namen als Mastercard, Visa, PayPal en Adyen, die met 13% ineens een aanzienlijk deel van de sector vormen. Op basis van marktkapitalisatie komen Visa en Mastercard zelfs binnen op plaats 3 en 4. Deze twee giganten in het betalingsverkeer weten, na een terugval tijdens corona, jaar op jaar stabiele dubbelcijferige omzetgroei te realiseren. Ze verschillen van banken door een fors lager kredietrisico, doordat ze zelf geen leningen verstrekken. Daarnaast hebben de twee uitstekende marktposities, die ze weten om te zetten in sterke marges. Ook weten ze zich tot nu toe goeddeels te onttrekken aan nieuwe, strengere regulering en hebben ze een goede positie ten aanzien van potentiële nieuwe marktspelers. De waardering is hier wel naar, met zo’n 25 tot 30 keer de winst. Het gaf de waardering van de gehele sector meteen een aardig zetje omhoog.
Ondanks dat sub-sectoren als verzekeraars en betaaldienstverleners niet ongevoelig zijn voor economische tegenwind, bieden die wel interessante diversificatie-mogelijkheden binnen de financiële sector.
Auteur: Alexander van Woerden