Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 29 aug 2023 15:59

NN Group | Hoge kapitaalaanwas maakt indruk

0 0 Leestijd ongeveer

Een hoger dan verwachte kapitaalinstroom geeft NN Group ruimte om in de toekomst het dividend te verhogen en meer eigen aandelen in te kopen. De doelstellingen voor 2025 worden mogelijk al volgend jaar gehaald.

De winst van NN Group is in het eerste halfjaar met 66% gedaald naar €586 mln. Die terugval was voor het overgrote deel het gevolg van een boekwinst van ruim €1 mrd op de verkoop van bedrijfsonderdelen in dezelfde periode vorig jaar. Onder meer door het grillige karakter van de winstontwikkeling, hebben beleggers meer oog voor het bedrijfsresultaat (+25% naar €1,4 mrd) en vooral de kapitaalaanwas.

Dat laatste geeft een goede indicatie hoeveel geld een verzekeraar als dividend en via aandeleninkoop kan doorschuiven naar aandeelhouders. Bij NN Group kwam de kapitaalaanwas uit op €997 mln. Dat is 11% meer dan de €899 mln van vorig jaar. De stijging is een flinke opsteker. Door lastige omstandigheden in het levenssegment leek het bedrijf namelijk op een lichte daling af te stevenen.

De terugval in kapitaalaanwas bij de levenstak (-10% naar €523 mln) werd echter ruimschoots gecompenseerd door een sterk presterende schadedivisie: +45% naar €210 mln. Binnen dit segment verbeterde de verhouding tussen premie-inkomsten en schade-uitkeringen (combined ratio) van 93,5% naar 90,1%. Bij de Europese verzekeringsactiviteiten steeg de kapitaalaanwas met 10% naar €218 mln. Tegenover een kleine daling bij Japan Life (-9% naar €68 mln) stond een verzesvoudiging bij de bankdivisie tot €70 mln. Dankzij de sterke kapitaalaanwas lag ook de kapitaalratio Solvency II van 201% iets hoger dan verwacht. Eind vorig jaar was dit nog 197%.

Advies aandeel NN Group naar ‘kopen’

NN Group herhaalde de prognose dat de kapitaalaanwas in 2025 op minstens €1,8 mrd uitkomt. Op basis van de sterke halfjaarcijfers is de kans heel groot dat die doelstelling volgend jaar al wordt gehaald. Het interimdividend komt uit op €1,12 en de verzekeraar blijft voor minstens €250 mln per jaar aan aandelen inkopen. De sterke operationele prestaties, het dividendrendement van 8% en het vooruitzicht dat er in de toekomst meer kapitaal naar aandeelhouders stroomt, wegen zwaarder dan de overdreven voorzichtige groeidoelstellingen van NN Group. Dat geeft de doorslag om het advies voor het aandeel NN Group te verhogen naar ‘kopen’.

in € mln H1 2023 H1 2022
Kapitaalaanwas 997 899
Bedrijfsresultaat 1400 1124
Nettowinst 586 1741

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ