Farma-industrie | VS op ramkoers door nieuw beleid
Vorig jaar augustus ondertekende de Amerikaanse president Biden de Inflation Reduction Act (IRA). Deze nieuwe wet telt een breed pakket aan initiatieven, waarvan de stimuleringsmaatregelen voor verduurzaming van de Amerikaanse economie de meeste aandacht hebben gekregen. De IRA heeft echter ook als doelstelling de kosten van de gezondheidszorg te verlagen.
Bekijk ook het dossier Duurzaam Beleggen
Om dat te bereiken gaat het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid voor het eerst direct met de farmaceutische industrie onderhandelen over de prijzen van medicijnen die via Medicare worden vergoed. Medicare is het federale programma voor ziektekostenverzekeringen voor – voornamelijk – 65-plussers in de VS. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een lijst gemaakt van de vijftig geneesmiddelen waaraan Medicare de hoogste uitgaven doet. Deze geneesmiddelen moeten minimaal zeven jaar op de markt zijn en vrij van generieke concurrentie zijn.
Eerste namen bekend
Afgelopen dinsdag werden de eerste tien medicijnen bekend waarvan de prijs heronderhandeld gaat worden. De lijst wordt aangevoerd door Eliquis, de bloedverdunner die door Brystol-Myers Squibb en Pfizer wordt gemaakt (zie grafiek). In de periode juni 2022-mei 2023 gaf Medicare $16,5 mrd aan dit medicijn uit. Dat bedrag is exclusief kortingen die farmaceuten hebben verleend, kortingen die overigens niet openbaar mogen worden gemaakt. Ook producten van andere grote farmaceuten staan op de lijst: Stelara en Xarelto (Johnson & Johnson), Enbrel (Amgen), Imbruvica (AbbVie), Farxiga (AstraZeneca), Jardiance (Eli Lilly/Boehringer Ingelheim), Januvia (Merck), Fiasp (Novo Nordisk) en Entresto (Novartis).
Het Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS), onderdeel van ministerie van Volksgezondheid, komt aanstaande februari met een prijsvoorstel en begin augustus 2024 moeten de prijsonderhandelingen zijn afgerond. Als de CMS en de farmaceuten voor deze datum geen overeenstemming bereiken, dan wacht de farmaceuten een speciale belasting. Of zij kunnen in dat geval hun medicijnen terugtrekken uit het Medicare-programma. De nieuwe prijzen gelden vanaf 1 januari 2026. Daar blijft het niet bij, want ook voor de jaren na 2026 worden jaarlijks vijftien tot twintig nieuwe medicijnen geselecteerd waarvan de prijzen heronderhandeld zullen worden. Bloomberg noemde Novo Nordisk’s succesmedicijn Ozempic als een van de kandidaten voor de volgende onderhandelingsronde.
Nauwelijks koersreactie
De koersen van de betrokken farmaceuten reageerden nauwelijks op de bekendmaking van de eerste tien medicijnen waarvan de prijzen heronderhandeld en dus verlaagd zullen worden. Het nieuws komt niet als een verrassing en meerdere farmaceuten en de Amerikaanse branche-organisatie PhRMA hebben al juridische stappen aangekondigd om de nieuwe wet aan te vechten. De omvang van de prijsverlaging en de invoering ervan zijn bovendien nog onzeker en ver weg en dat maakt dat analisten er in hun omzet- en winstprognoses begrijpelijkerwijs nog niet veel aandacht aan besteden. De komende maanden zullen de onderhandelingen tussen de Amerikaanse overheid en de farmaceutische industrie en de juridische schermutselingen hierover echter vaker het nieuws halen en daardoor meer op de radar komen van beleggers. En dat is uiteindelijk een weinig positieve factor voor de waardering van de grote farma-aandelen.