Taiwan | De IT-tijger blijft brullen
Als het over opkomende markten gaat, wordt het al snel een discussie over China en de uitdagingen die dat land heeft op het gebied van de onroerendgoedsector, geopolitieke spanningen of de handelsperikelen met de VS. Qua groei van het bruto binnenlands product zijn momenteel landen als India, Indonesië, Mexico, Vietnam of de Filippijnen veel snellere groeiers dan China. De fundamentele opkomende-landenportefeuilles van Robeco zijn behoorlijk onderwogen in China. Meer dan 70% van de portefeuilles is belegd buiten China/Hongkong. Het is daarom interessanter om het te hebben over dat overgrote deel van de portefeuille.
Zo is daar een land, nauw gerelateerd aan China, maar toch met zijn eigen structuur en instituties. ‘Onder de rook van China’ is misschien niet de meest gelukkige uitdrukking, als we het hebben over het eiland Taiwan. Maar los van alle volatiliteit, samenhangend met geopolitieke onzekerheid, of de grillen van de voor dat land zo belangrijke technologiesector, presteert de aandelenmarkt van Taiwan al decennialang erg sterk. Naar welke beleggingshorizon je ook kijkt, de meest brede Taiwanese aandelenindex – MSCI Taiwan – doet het op alle tijdspannen beter dan het gemiddelde van alle opkomende markten, de MSCI EM.
Structurele outperformance
Afgezien van de laatste paar maanden, de echte korte termijn dus, is Taiwan een structureel outperformende aandelenmarkt. Dit jaar is tot nu toe geen uitzondering: de MSCI Taiwan noteert zo’n 15% hoger (in EUR) dan aan het slot van 2022. Verder terugkijkend zien we dat over de termijn van één, twee, drie, vijf, tien en zelfs 20 jaar Taiwan het buitengewoon goed doet. En dat gaat ook nog eens gepaard met een lagere beweeglijkheid (volatiliteit) dan het gemiddelde in opkomende markten.
Bekijk ook het dossier Beleggen in ETF’s
Interessant is dat grote broer China het alleen over de tijdsperiode van 20 jaar marginaal beter doet dan Taiwan. In beide landen had een aandelenbelegger die de index volgt een mooi jaarlijks rendement van ruim 8% (in euro’s) kunnen halen. Over alle andere belegginsgperioden heeft de Taiwanese beurs veel beter gerendeerd dan zijn evenknie op het Chinese vasteland. Om nog iets meer context te geven: over de laatste vijf jaar heeft Taiwan zelfs de sterk presterende Amerikaanse S&P500 nipt verslagen: ruim 82% in de plus tegenover +81% voor de S&P. Dat is toch een mooi rendement van 12,5% per jaar.
Hofleverancier
De grote drijfveer achter de goede prestaties van de Taiwanese aandelenmarkt is de ijzersterke technologiesector. Het land herbergt enkele van ’s werelds leidende bedrijven die vrijwel alle producten van Apple in elkaar sleutelen. En andere firma’s behoren tot de belangrijkste leveranciers van essentiële geheugenchips en diverse technologisch geavanceerde halffabrikaten. Taiwan is samen met Zuid-Korea, hofleverancier als het gaat om de aanvoerketen in de mondiale technologiesector. Deze sector is de winstmotor van het land en dat nu al decennia lang.
Voorlopig lijkt er geen verandering te komen in de leidende positie van Taiwan als het gaat om IT en AI. Die laatste trend is alleen maar nóg meer koren op de molen van de Taiwanezen. De hardware is essentieel als het gaat om het uitrollen van de generative AI met bijbehorende chatbots. Volgens diverse marktkenners is AI een trend die de introductie van de smartphones doet verbleken. Overenthousiastelingen buiten beschouwing gelaten, is er zeker sprake van een blijvend fenomeen, dus dat kan de succesreeks van de Taiwanese leveranciers in deze nieuwe keten nieuwe adem geven.
Het einde van de technologie-boom is dus nog lang niet in zicht. De Taiwanezen blijven voorlopig een sleutelpositie innemen en dat legt de aandelenbelegger geen windeieren. Van groot belang is wel om de juiste keuzes te maken in het grote aanbod van technologiebedrijven op het eiland. De sector zal ook in de toekomst beursgenoteerde winnaars en verliezers kennen. Ik heb het vaker geschreven op deze plek, en wederom zou ik in het kader van de opkomende markten een pleidooi willen houden voor een actieve beleggingsstrategie, aangezien de index ook een groot aantal verliezers herbergt, die dus ook verschijnen in elke passsieve beleggingsportefeuille. Het kaf van het koren scheiden is cruciaal. Kies daarom een actieve belegger met ervaring in de opkomende markten in het algemeen en in Taiwanese technologie in het bijzonder.