Dividendportefeuille | Koersen dalen vlak voor herbeleggingsronde
Na wederom een zwakke week voor de Dividendportefeuille staat er dit jaar nog 6,4% winst op het bord en komt het totaalrendement sinds de start in september 2011 uit op +328,8%. Het beeld is vergelijkbaar met een week geleden toen er tegenover een groot aantal dalers slechts een handjevol kleine winnaars stond. Ditmaal zijn dat naast het blijvend sterk presterende Orkla en Wolters Kluwer ook enkele andere namen zoals Coloplast, Curtiss-Wright, CSX, L3 Harris, American Financial en als laatste de grootste stijger op weekbasis Honeywell, dat 4,4% pluste.
Het industriële conglomeraat is misschien wel één van de meest degelijke aandelen in de Dividendportefeuille, zeker voor een doorgaans toch wat meer cyclische ‘industrial’. Qua koersontwikkeling is Honeywell al jarenlang geen hoogvlieger (meer) met in 2022 een stijging van 2,8%, in 2021 een verliesje van 2,0% en in coronajaar 2020 uiteindelijk een plus van 20%.
Honeywell is een qua activiteiten breed gespreid bedrijf dat is gespecialiseerd is in diverse industriële en technologische sectoren, waaronder luchtvaart, energiebeheer en automatisering, met producten en diensten die variëren van vliegtuigsystemen tot intelligente gebouwtechnologieën. De koers staat dit jaar op een verlies van 9,3%. Vorige week profiteerde het aandeel eerst van nieuws over samenwerking met de Amerikaanse overheid op het gebied van waterstofopslag en vervolgens van een bericht dat de automatiserings- en beveiligingsoplossingen van Honeywell geïntegreerd zullen worden in de nieuwe gigafabriek van American Battery Factory in Tucson (Arizona). Die moet nog voltooid worden en zal de grootste fabriek in de VS worden voor de productie van lithiumijzerfosfaat (LFP) batterijcellen.
Boven dat alles is Honeywell natuurlijk vooral een fraaie dividendgroeier die net als de meeste Dividendportefeuille-aandelen jaarlijkse dividendgroei combineert met consequente inkoop van eigen aandelen. Honeywell koopt jaarlijks zo’n 1,5 tot 3% van de eigen aandelen in en betaalt daarnaast een dividend met een rendement van nu 2,1%. De laatste tien jaar ging dat dividend gemiddeld met bijna 10% per jaar omhoog. Vorig jaar echter kwam er slechts 5% bij, wat nog steeds prima is voor het relatief ‘veilige’ Honeywell dat nu tegen een k/w van 21 noteert in combinatie met een jaarlijkse omzetgroei van 4 tot 6% en een ijzersterke balans.
Herbeleggingsronde 2023
Met het naderen van oktober komt ook de derde herbeleggingsronde van het jaar steeds dichterbij. In totaal werd er in 2023 tot dusverre al €8307 aan dividend ontvangen, waarvan €1565 in het huidige kwartaal. Dat bedrag loopt nog verder op aangezien Broadcom (20 september), Valmont, Curtiss-Wright, Monolithic Power en FMC (alle vier 28 september) nog ex-dividend gaan deze maand. Dat levert een huidige kaspositie van 0,365% op, die tegen de slotkoersen van vrijdag 29 september volledig wordt herbelegd in de aandelen die dat dividend uitkeerden. Dat betekent dus ook gelijk de eerste ‘bijkoopactie’ voor hard gedaalde nieuwkomers als Dollar General en FMC, die met een oplopend dividendrendement des te interessanter zijn aangezien er relatief veel nieuwe stukken gekocht kunnen worden.