Beurs en Economie | India lost groeibelofte eindelijk in
Bij net iets meer dan 7% van de Nederlandse bedrijven staat een vrouw aan het roer. Daarmee presteert ons land een stuk slechter dan buurlanden, bleek deze zomer uit het Global Gender Gap Report 2023 dat afgelopen zomer verscheen. Op het vlak van gendergelijkheid kan Nederland ook nog wat leren van een land als India. Daar werd afgelopen dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat voorschrijft dat een derde van het aantal zetels in het Lagerhuis gereserveerd wordt voor vrouwen. Momenteel bezetten vrouwen slechts 15% van de zetels in het parlement.
Ook in andere opzichten loopt India voor op wat er in de westerse wereld gebeurt. Op de markt voor draadloos internet is de prijs per gigabyte data bijvoorbeeld sinds 2014 met 97% gedaald tot minder dan 10 eurocent. Dat is voor een groot deel het gevolg van een prijzenoorlog die enkele jaren geleden werd ontketend door de huidige mobiele marktleider Jio. Die lage dataprijzen vormen een smeermiddel voor de economie. Het aantal volwassen Indiërs met een bankrekening is binnen drie jaar toegenomen van circa 50 tot 80%. Jaarlijks worden circa 50 miljard digitale transacties verwerkt. Dat is driemaal zoveel als in buurland China.
Binnenlandse consumptie als groeimotor
Het IMF voorspelt dat de economie van India in 2024 met 6,3% groeit. Daarmee is het land met afstand de snelst groeiende grote economie ter wereld. India profiteert behalve van de digitalisering en economische hervormingen ook van een gunstige demografie. In 2030 is de mediane leeftijd slechts 31 jaar. Het land heeft nauwelijks last van vergrijzing en de beroepsbevolking gaat de komende jaren stevig doorgroeien. In combinatie met stijgende inkomens, kan de groeiende beroepsbevolking een stevige motor vormen achter de binnenlandse consumptie. Die is goed voor circa 60% van de Indiase economie. Uit een gezamenlijke studie van het Wereld Economisch Forum en advieskantoor Bain Consulting, komt naar voren dat die consumptie in het lopende decennium verviervoudigt.
In tegenstelling tot wat de naam van deze rubriek misschien doet vermoeden, is de academische wereld er nog niet in geslaagd om een overtuigende relatie aan te tonen tussen economische groei en beleggingsrendement. Toch hebben beleggers twee goede redenen om de positie in Indiase aandelen uit te bouwen. In de eerste plaats zal de weging in veel portefeuilles aanzienlijk kleiner zijn dan de 1,8% die India meeweegt in de MSCI AC World Index.
Beleggen in eigen land
Daar komt bij dat de groeiende binnenlandse consumptie wel degelijk een impuls is voor de lokale aandelenmarkt. Naarmate meer huishoudens toegroeien naar een middenklasse inkomen, stroomt er via pensioen- en verzekeringsproducten gebruikelijk exponentieel meer geld naar de lokale aandelenmarkt. Daar komt bij dat ook steeds meer Indiërs rechtstreeks beleggen op de eigen beurs. Momenteel heeft minder dan 3% van de bevolking een effectenrekening. In buurland China ligt dat percentage ruim vier keer zo hoog. Zakenbank Morgan Stanley voorspelde vorig jaar al dat de totale Indiase beurswaarde in de periode tot 2030 kan verdrievoudigen tot $10 bln.
Beleggers moeten zich dus niet laten afschrikken door een waardering die traditioneel beduidend hoger ligt dan in de rest van de opkomende wereld (de verwachte k/w van MSCI India Index is 20,2) en via een ETF op de BSE Sensex of een actief beheerd fonds positie kiezen in de economie van de toekomst.