Redactietips Menno | Winst Owens Corning loopt nog verder op
Het rendement van Owens Corning staat in scherp contrast met dat van Henkel (+6,4%) en vooral ook Kering (-6,9%). Voor het laatste kwartaal hou ik vast aan dit drietal, dat wordt gekenmerkt door een lage waardering en een groeiend dividend.
Owens Corning
De Amerikaanse isolatie- en dakbedekkingsmaterialenspecialist Owens Corning blijft uitstekend presteren met op 1 september zelfs een hoogste koers ooit van precies $147 na veel beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers met stijgende volumes, mede dankzij noodweer in de Verenigde Staten. Recent viel de koers in lijn met het slechte beursklimaat weer wat terug maar er resteert nog altijd een plus van bijna 60%. Het aandeel werd getipt vanwege de lage waardering en royale beloning van aandeelhouders in de vorm van dividend en inkoop van eigen aandelen. Zelfs na de koersexplosie is de k/w voor 2023 slechts 10. Na een dividendverhoging van bijna 50% in 2022 reken ik in december op een nieuwe forse verhoging van Owens Corning dat na het dividend een enorm en jaarlijks verder groeiend ‘cashflowoverschot’ heeft.
Henkel
De beurskoers van het Duitse lijmen-, wasmiddelen- en persoonlijke verzorgingsbedrijf Henkel deed in het derde kwartaal een stap terug waardoor er in 2023 nog maar een klein plusje resteert. Net als sectorgenoten gaat ook Henkel gebukt onder zuinige consumenten die minder duurdere merkproducten kopen. Prijsverhogingen, waar steeds meer weerstand tegen komt, compenseren de dalende volumes (-8,9% bij Henkel in het tweede kwartaal) en houden de winstmarge met een hoger dan verwachte ebit van 11,5% in het tweede kwartaal, wel op peil.
Henkel verhoogde zelfs de winstverwachting met een verwachte groei van de winst per aandeel van 0 tot 15% dit jaar met een organische omzetgroei van 2,5 tot 4,5%. Een echt koersherstel lijkt pas mogelijk als er aan de volumekant positief nieuws is bij Henkel, dat nu moet groeien door prijsverhogingen. Het advies voor het, zeker qua beurskoers, saaie maar zeer degelijke Henkel blijft onveranderd ‘kopen, wegleggen en (met veel geduld) afwachten’.
Kering
De Franse luxegoederenreus, die vooral sterk afhankelijk is van het merk Gucci met ruim 50% van de omzet, viel na een sterke start van 2023 (met +27% aan het einde van het eerste kwartaal) nog verder terug in het derde kwartaal, geheel in lijn met sectorgenoten als LVMH. Per saldo resteert nu een min van 6,9% voor Kering, dat getipt werd vanwege de lage waardering, sterke balans en het hoge en groeiende dividend. Wat dat betreft is het aandeel rond de laagste jaarkoers alleen maar aantrekkelijker geworden, met inmiddels 3,3% dividend en een voor 2023 geschatte k/w van 14.
Ter illustratie: voor het breder gespreide en sneller groeiende LVMH betaal je nog altijd ruim 21 keer de winst en is het dividendrendement met nu 1,8% nog altijd flink lager. In december reken ik voor Kering op een dubbelcijferige verhoging van interim-dividend naar €5,00 per aandeel, volgend op een 16,7% hoger dividend van €14,00 dat over boekjaar 2022 werd uitgekeerd. Een snel koersherstel ligt echter niet voor de hand gezien de uitdagende omstandigheden in de VS en Europa waar ook de meer vermogende consumenten minder aan luxe uitgeven. Bovendien is het herstel van de belangrijke Chinese markt niet overtuigend en blijven veel toeristen nog weg. Wie echter voor de lange termijn naar Kering kijkt, ziet een fraai koopmoment.