Dividendportefeuille | Ruim €1800 herbelegd
Voor de vierde week op rij leverde de Dividendportefeuille in, alhoewel het met -0,6% het kleinste weekverlies was over die periode. Net als vorige week is de zware overweging in de Verenigde Staten goud waard. De dollar liep verder op en staat in 2023 nu op 2,1% winst tegenover de euro. Daarmee blijft de schade beperkt in een week waarin slechts 11 van de 47 aandelen een minimaal plusje boekten, aangevoerd door A.O. Smith (+2,5%).
Tegen de slotkoersen van vrijdag werd de volledige kaspositie van uiteindelijk €1816 herbelegd in de aandelen die dat uitkeerden. Vooral voor achterblijvers als Bristol-Myers, met $119,69 aan kwartaaldividend koploper in de VS, is dat enorm belangrijk aangezien er relatief veel extra aandelen bij komen. In Europa werden vier dividenden herbelegd, resulterend in grotere posities in DSM, Ahold, Diageo en Wolters Kluwer.
Dure aandelen onderuit
Iets wat we marktbreed zien op dit moment, zowel in de VS als in Europa, is dat beleggers dit jaar veel relatief dure groeiaandelen – met in de regel ook een laag dividendrendement – in de verkoop doen. Ook de laatste weken gebeurt dit en het hangt uiteraard samen met de steeds verder stijgende rente.
Binnen de Dividendportefeuille is het Zwitserse Straumann Holding hier een concreet voorbeeld van. De implantatengigant, die eind mei werd toegevoegd, zag de beurskoers in september terugvallen van CHF136 naar CHF115 zonder dat hier richtinggevend nieuws aan ten grondslag lag. Sterker nog: deze week verhoogde HSBC het advies voor Straumann van ‘reduce’ naar ‘hold’ en verhoogde Deutsche Bank hte koersdoel van CHF 164 naar CHF 168. Straumann werd dan ook bewust voor de lange termijn gekocht voor de Dividendportefeuille na een sterke periode op de beurs, en noteert zelfs nu nog tegen een k/w van ruim 37 met een dividendrendement van 0,7%. Dat zijn logischerwijze ook de aandelen die het in deze markt zwaar hebben.
Andere ‘dure’ portefeuilleaandelen zijn Monolithic Power (k/w 2023 van 39), DSM Firmenich (35), Ecolab (33) en L’Oréal (32). Ook Coloplast, Sika en Tecan noteren tegen een waardering van ruim 30 op basis van de geschatte winst over 2023. Deze aandelen doen het, samen met de meest cyclische namen, het slechtst op maandbasis.
Toch is een lage waardering ook geen garantie voor koerswinst in de huidige markt, want ook de ‘goedkoopste’ vijf aandelen, AGCO, Bristol-Myers, Owens Corning, Arkema en American Financial (allemaal een geschatte k/w van 10 of lager voor 2023), speelden in september 6 tot 11% kwijt. Allicht ten overvloede wijs ik in dat kader nog maar eens op het grote belang van een breed gespreide portefeuille, verdeeld over meerdere regio’s en sectoren, waarmee grote ongelukken worden voorkomen.
Daarbij is en blijft de Dividendportefeuille altijd gericht op de zeer lange termijn en dan wisselen slechte en goede jaren elkaar natuurlijk af. Door consequent te herbeleggen, zoals eind vorige week, koop je ook op de slechte momenten tegen lagere koersen bij. Als de opgaande lijn weer wordt hervat, en dat gaat zeker gebeuren de komende jaren, ben je op die manier natuurlijk spekkoper.