Proximus | Aantrekkelijke defensieve waarde
Proximus is sinds de start van de coronapandemie (maart 2020) meer dan 70% van zijn beurswaarde kwijtgespeeld. Het telecomaandeel werd afgestraft om onder meer de hoge investeringslasten voor glasvezel. De uitrol van dat glasvezelnetwerk via een joint-venture met het Zweedse EQT, verloopt inmiddels voorspoedig en Proximus telt al 322000 klanten. In de eerste jaarhelft steeg de omzet met 4,5%, terwijl de bruto bedrijfswinst of ebitda met 3,5% daalde. De prognoses voor het volledige boekjaar blijven gehandhaafd. Proximus mikt op een omzetstijging met 1-3% terwijl de ebitda met 3% zal dalen door de hoge (loon)inflatie.
Proximus kocht in juli een belang van 57,6% in het Indiase Route Mobile, met de optie om dit uit te breiden naar 75%. Beleggers en analisten plaatsten vraagtekens bij die deal, omdat die de schulden doet toenemen, maar Proximus maakt zich sterk dat het de groepsschuld onder de grens van 3 keer de ebitda zal houden. Over 2023 blijft het dividend voorlopig nog gehandhaafd op €1,20 per aandeel, wat tegen de huidige koers een extreem hoog (bruto) dividendrendement van meer dan 15% oplevert. Vanaf boekjaar 2024 (uitkering voorjaar 2025) halveert dit dividend naar €0,60 per aandeel.
Advies aandeel Proximus op ‘kopen’
Voor beleggers die verder kijken dan enkel dit jaar zijn er wel mogelijkheden in de telecomsector en bij Proximus. Die piek van de investeringslasten ligt achter ons en glasvezel begint kasstromen op te leveren en verhoogt de klantenbasis. Zelfs met een gehalveerd dividend blijft het rendement heel aantrekkelijk. Ook inclusief het overgenomen Route Mobile bedraagt de ondernemingswaarde nog minder dan 4 keer de ebitda. Het aandeel Proximus is koopwaardig als defensieve waarde.