Beurs & Economie | Ontkoppeling op de obligatiemarkt
De stijging van de lange rente in de VS en de eurozone is het dominante thema op de financiële markten op dit moment. Zelfs nu, als gevolg van de oorlogssituatie in Israël en de Gazastrook, westerse staatsobligaties als veilige haven gebruikt worden en de rente al weer wat is gedaald. Uitlatingen van Lorie Logan, voorzitter van de Federal Reserve bank van Dallas, over het toekomstige rentebeleid droegen daar overigens ook aan bij. Als de hoge lange rente zijn oorzaak heeft in een stijging van de zogeheten ‘term premium’ dan is het namelijk volgens Logan misschien wel minder noodzakelijk om de beleidsrente van de Federal Reserve nog verder te verhogen.
De term premium is de compensatie die beleggers willen hebben om langer lopende in plaats van korter lopende staatsobligaties aan te houden. Met lede ogen zien bedrijfsobligatie-analisten van Société Générale dat vrijwel alle aandacht op de obligatiemarkt op dit moment uit gaat naar deze term premium-discussie. Daardoor hebben beleggers minder oog voor de gang van zaken op de markt voor bedrijfsobligaties. Toch is daar ook een opmerkelijke ontwikkeling gaande, menen de analisten. Sinds oktober 2022 zijn de Duitse vijfjaarsrente en de risico-opslag op solide euro-bedrijfsobligaties opeens van elkaar losgekoppeld.
De Duitse vijfjaarsrente is relevant omdat de gemiddelde looptijd van dit soort bedrijfsobligaties, dat in brede indices is opgenomen, ongeveer vijf jaar is. De coupon van deze solide bedrijfsobligaties is een optelsom van de Duitse vijfjaarsrente en de risico-opslag. Lange tijd liepen deze samen op, dat wil zeggen dat zowel de (middel)lange Duitse rente als de risico-opslag steeg.
Kredietwaardigheid
Dat gezamenlijk oplopen in de eerste drie kwartalen van vorig jaar is wel verklaarbaar. De sterk stijgende inflatie dwong centrale banken de rente snel en scherp te verhogen. Een daardoor veroorzaakte groeivertraging of zelfs recessie zou uiteraard niet gunstig zijn voor de financiële positie en kredietwaardigheid van bedrijven. Obligatiebeleggers brengen zorgen over de kredietwaardigheid tot uitdrukking via hogere risico-opslagen op (solide) bedrijfsleningen.
De laatste maanden stijgen die risico-opslagen echter niet meer, op een oprisping als gevolg van de Silicon Valley Bank-crisis in maart na. Dat is volgens de obligatie-analisten van Société Générale het gevolg van een verminderde angst voor een recessie. Wel neemt de economische groei wat af in vergelijking tot vorig jaar. Dit klimaat is echter ideaal voor de uitgevers van solide, ‘investment grade’, bedrijfsobligaties die door hun redelijk sterke financiële positie een wat tragere groei prima kunnen verteren.
De vraag is echter hoe lang dit relatief gunstige klimaat voor solide bedrijfsobligaties aanhoudt. Er zijn in de optiek van Société Générale meerdere redenen waarom de hoge rente alsnog voor hogere risico-opslagen in dit segment kan zorgen. De belangrijkste daarvan loopt via de bedrijfswinsten. Namelijk wanneer de hogere rente tot serieus hogere financieringslasten leidt en de economische groei dusdanig afneemt dat bedrijfswinsten en kredietwaardigheid onder druk komen. In dat geval zal er zeker weer meer aandacht uitgaan naar de markt voor bedrijfsobligaties, al is dat dan misschien niet in de vorm die de Société Générale-analisten graag zien.