Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Educatie Karel Mercx, 22 okt 2023 12:00

Educatie | Hoe breng ik de defensie op orde?

0 0 Leestijd ongeveer

Defensief beleggen betekent dat kapitaalbehoud en het minimaliseren van risico’s voorop staan. Deze risico’s worden bij een belegging altijd lager naarmate de looptijd toeneemt.

In de afgelopen 400 jaar leverden westerse aandelen gemiddeld per tien jaar een rendement van 100% op. Hoe langer de looptijd van het beleggen, hoe meer het rendement richting dat langjarige gemiddelde toe beweegt. Dit blijkt uit onderzoek van Global Financial Data (GFD), dat een wereldwijde index heeft gecreëerd van westerse aandelen.

Eén van de meest defensieve kenmerken voor een beleggersportefeuille is daarom een zo lang mogelijke looptijd. Bedenk eens wat de wereld de afgelopen 400 jaar allemaal voor de kiezen heeft gekregen; ondanks alles rendeerden aandelen gemiddeld 100% per decennium. Het gaat met beleggen niet om het timen van de markt, maar om zo lang mogelijk in de markt zitten.

Stocks for the Long Run
Het boek Stocks for the Long Run van Jeremy J. Siegel onderstreept de superioriteit van aandelenbeleggingen op de lange termijn. Ondanks fluctuaties op korte termijn, blijven aandelen, in vergelijking met assets zoals obligaties en grondstoffen, de tand des tijds doorstaan. Siegel’s diepgaande analyse onthult hoe cruciaal aandelen zijn voor duurzame vermogensgroei.

STAP 1
Kies de meest defensieve belegging

Ik denk dat de meest defensieve belegging een belegging in de MSCI World Index is. In deze index zitten 1600 bedrijven en als er een paar failliet gaan dan merken de beleggers het niet eens in het rendement. Denk bijvoorbeeld aan Enron in 2001 of Lehman Brothers in 2008. Als een belegger geïnvesteerd had in Enron of Lehman Brothers dan was hij 100% van zijn geld in deze bedrijven kwijt, maar de belegger in de MSCI World had door de diversificatie en nog ruim 1500 aandelen die niet failliet gingen de mogelijkheid om te herstellen.

De reden dat de meeste mensen een belegging in de MSCI World juist zien als een offensieve belegging is dat in de afgelopen twintig jaar de MSCI World Index twee keer met ruim 50% onderuit is gegaan. Zo’n grote tegenslag valt voor bijvoorbeeld een vermogensbeheerder niet te verkopen aan de klant. Daarom hebben beleggers met een defensief profiel vaak een groter deel van hun portefeuille in obligaties en cash, en ten onrechte minder in aandelen.

STAP 2
Zie het risico van langlopende obligaties

Op korte termijn zijn obligaties en cash defensief, maar ik zou er voor willen pleiten dat bij een langere looptijd van de beleggingsportefeuille, deze strategie juist heel risicovol is. Inflatie is een economisch fenomeen dat kan worden omschreven als een algemene en aanhoudende stijging van het prijsniveau van goederen en diensten in een economie gedurende een bepaalde periode. Het kan een belangrijke impact hebben op de werkelijke waarde van investeringen, vooral wanneer de inflatie voor langere tijd boven de rentevoet uitstijgt. In zulke omstandigheden, zelfs als een investering een positief nominaal rendement oplevert, kan het reële (d.w.z. inflatie-gecorrigeerde) rendement negatief zijn, wat feitelijk betekent dat de koopkracht van het geïnvesteerde kapitaal afneemt.

STAP 3
Realiseer je dat aandelen de beste bescherming bieden

Aandelen kunnen juist een zekere bescherming bieden tegen inflatie. Dit komt omdat bedrijven, in reactie op stijgende kosten, hun prijzen vaak verhogen. Deze prijsverhogingen kunnen leiden tot hogere inkomsten, wat op zijn beurt kan resulteren in hogere bedrijfswinsten. Deze hogere winsten worden weerspiegeld in de prijs van aandelen, waardoor beleggers in aandelen indirect enige compensatie krijgen voor de eroderende effecten van inflatie

STAP 4
Verklaar grondstoffen niet heilig

Soms komen er ook grondstoffen bij een defensieve belegging kijken. De oudste grondstoffenindex ter wereld is de CRB-index. Die dateert van 1958, maar onderzoekers hebben dit teruggerekend tot 1802. En wat blijkt? Grondstoffenprijzen laten een voortdurende daling zien. In de afgelopen 221 jaar bedroeg de gemiddelde prijsdaling 0,8% per jaar. Dat komt door de technologische vooruitgang, waardoor op de extreem lange termijn de prijzen van grondstoffen dalen. Zo bekeken zijn ze alles behalve defensief.

Goud als defensieve belegging
Goud heeft traditioneel gediend als toevluchtsoord tegen inflatie en economische turbulentie. Vooral tijdens periodes van verhoogde marktonzekerheid wenden beleggers zich tot goud. Toch vergt een positie in goud een actieve beleggingsstrategie. Tussen 1980 en 2000 daalde de prijs dramatisch van $800 naar $250, historisch bewijs dat goud veel langer dan aandelen een verliesgevend rendement kan genereren. Wil de defensieve belegger in goud stappen, dan moet hij of zij dus goed kunnen onderbouwen waarom de situatie van 1980-2000 nu niet van toepassing is.

STAP 5
Neem de rente als reddingsboei

Voor beleggers die van plan zijn hun vermogen binnen de komende vijf jaar liquide te maken, is het cruciaal om een benadering van kapitaalbehoud te hanteren. De aandelenmarkt, hoewel potentieel winstgevend op de lange termijn, kent historisch gezien volatiele periodes, waarin het rendement op korte termijn onzeker is.

Binnen de Europese Unie bieden sommige financiële instellingen spaarrekeningen aan die onder het depositogarantiestelsel vallen. Dit systeem beschermt spaarders tot een bepaald bedrag, mocht de bank failliet gaan. Veel van deze instellingen bieden rentetarieven rond de 4%, wat in lijn is met de rentevoet van de Europese Centrale Bank (ECB).

Voor beleggers met een kapitaal dat het maximum van het depositogarantiestelsel overschrijdt, zijn er alternatieve veilige opties. Een daarvan is bijvoorbeeld het investeren in kortlopende staatsobligaties van stabiele economieën zoals Duitsland. Op het moment van schrijven biedt de Duitse overheid voor een eenjarige lening een rente van 3,7%.

Defensief beleggen draait kortom om kapitaalbehoud en risicominimalisatie. Lange looptijden en diversificatie zijn daarbij essentieel.

Defensieve portefeuille Beleggers Belangen
Sinds de start in november 2010 heeft de Defensieve portefeuille een rendement van +86% opgeleverd. Een risicoloze belegging in de MSCI World Index zit op 328% rendement. De oorzaak van dat verschil zit bij de beperkingen die wij ons aan het begin hebben opgelegd. Zoals dat wij nooit, maar dan ook echt nooit willen dat de Defensieve portefeuille met ruim 50% onderuit gaat, zoals de MSCI World al wel meerdere keren is overkomen. In de Defensieve portefeuille verkiezen wij verder individuele aandelen boven ETF’s op een index. Reden daarvan is dat meerdere redacteuren hun expertise inzetten, waardoor het risico op een slechte beslissing kleiner is dan wanneer iemand alles alleen doet.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ