Dividendportefeuille | Rendement smelt langzaam weg
Vergeleken met twee weken geleden leverde de Dividendportefeuille per saldo ruim drie procent(punt) in en resteert in 2023 nog maar een plusje van 2,2%. Slechts een handjevol aandelen wist er een klein plusje uit te persen, met als opvallende uitblinker Dollar General. Dat aandeel veerde na een dieptepunt van $101,32 op tot $118, om deze week weer wat terug te vallen tot $116,54.
Aanleiding voor de koersopleving van de geplaagde discounter, die in 2023 nog altijd op -53% staat, was het bericht op 13 oktober dat de succesvolle oud-topman Todd Vasos binnen een jaar weer terugkeert als CEO bij Dollar General als vervanger van Jeffery Owen. Onder diens leiding decimeerde de beurskoers binnen twaalf maanden, onder meer door twee outlookverlagingen. Vasos was tussen juni 2015 en november 2022 verantwoordelijk voor een omzetgroei van in totaal 80%, mede dankzij het openen van zo’n 7000 nieuwe winkels gedurende die periode. Tegelijkertijd met zijn aanstelling werd de outlook voor de derde keer dit jaar verlaagd, maar beleggers hadden vooral oog voor de terugkeer van Vasos, die het vertrouwen van beleggers moet herstellen. Vasos zal volgens analisten meer investeren in personeel en moet de operationele gang van zaken verbeteren.
Een snelle oplossing van de problemen – naast personeelstekorten vooral ook diefstal en onder grote druk staande uitgaven van de lagere inkomensgroepen – is echter niet realistisch. Voor 2023 rekent Dollar General nu op een daling van de winst per aandeel van 29 tot 34% tegen de eerdere prognose die uitging van een min van 22 tot 34%. Qua omzet rekent Dollar General nu op 1,5 tot 2,5% groei tegen 1,2 tot 3,3% eerder. Het blijft een kwestie van geduldig afwachten met dit aandeel, dat onder normale economische omstandigheden fors moet kunnen herstellen, net als veel andere meer economisch gevoelige portefeuilleaandelen die de afgelopen weken rake klappen kregen.
Nieuwe tik voor FMC
Tegenover winst voor Dollar General stonden vooral veel grote dalers de laatste twee weken, aangevoerd door de traditioneel duurdere aandelen als Tecan (-12%), Monolithic Power (-12%), Sika (-11%). Helaas kreeg ook FMC Corporation na een tussentijds herstel deze week wederom een enorme dreun (intraday zelfs -25% tot $50) na een nieuwe forse verlaging van de outlook. Het bedrijf blijft helaas negatief verrassen en meldde opnieuw volumedalingen. De problemen zijn vooral groot in Brazilië, waar de aangehouden voorraden nog verder slonken en een herstructurering werd aangekondigd. Daarnaast wil FMC, dat op 30 oktober met cijfers komt, bedrijfsbreed verder in de kosten snijden.
Verrekend voor het eerdere koersherstel bleef de schade voor het aandeel ondanks de dreun deze week relatief gezien beperkt tot -11%, maar met -48% is de producent van beschermingsmiddelen voor landbouwgewassen nu met afstand de grootste daler in de Dividendportefeuille. Dat is pijnlijk, zeker omdat het aandeel, dat in december vorig jaar nog op $134 stond, pas sinds juni in de portefeuille zit. Mede dankzij de geringe startweging van 1,5% is de impact op het totaalrendement echter zeer klein.