Nestlé | Frank vertekent het beeld
Over het derde kwartaal van 2023 rapporteerde Nestlé een organische omzetgroei van 7,8% (dus exclusief overnames/desinvesteringen en valutaschommelingen). Deze groei was volledig te danken aan het doorvoeren van prijsverhogingen (+8,4%), als gevolg van hoge inflatie. De organische volumegroei bedroeg -0,6% door toedoen van portefeuille-optimalisatie en capaciteitsbeperkingen. Gecorrigeerd voor het aantal handelsdagen in het derde kwartaal zou de volumegroei net positief zijn.
Richting het einde van het jaar verwacht CEO Mark Schneider van Nestlé dat de organische volumegroei weer positief is. Dit lijkt aannemelijk. In het vierde kwartaal van 2022 had deze met -2,6% de sterkste daling en de drie kwartalen erna is de organische krimp steeds kleiner geworden. Dit komt door beperking van verdere prijsverhogingen, toegenomen investeringen in marketing en een betere portfolio-optimalisatie. Hiertoe stoot Nestlé onderdelen af die weinig groei en weinig marge realiseren. Deze operatie is inmiddels vrijwel voltooid.
Ondanks de organische groei, ging de totale omzet van Nestlé over de eerste negen maanden achteruit: CHF68,8 mrd versus CHF69,1 mrd. Dat komt naast desinvesteringen (-0,8%) door de koers van de Zwitserse frank. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2022 had dit een effect van -7,4% op de totale omzet in CHF. Het aandeel van de euro in dat totale omzeteffect was overigens een bescheidener -3,4%.
Voorzichtig
Nestlé bevestigde de vooruitzichten voor 2023. Topman Schneider zei dat wel hij wel iets voorzichtiger is in zijn verwachtingen: niet meer aan de bovenkant van de ramingen, maar er middenin. De organische groei zal 7-8% bedragen en de operationele marge ligt in de range van 17,0-17,5%. De winst per aandeel zal 6-10% toenemen bij constante wisselkoersen. Deze wisselkoersen nopen tot een verlaging van de geschatte winst per aandeel in CHF. Na het eerste kwartaal van 2023 hadden wisselkoersen een effect van -4,0% en na het tweede kwartaal was dit -6,7%. Tot en met het derde kwartaal is het wisselkoerseffect dus al -7,4%. Ik schat in dat de operationele marges ongeveer gelijk blijven aan vorig jaar (17,1%) of marginaal hoger liggen. Dit leidt tot een winst per aandeel die lager ligt dan de eerder geschatte CHF5,16. Nieuwe schattingen zijn CHF4,90 over 2023 en CHF5,25 voor 2024.
Advies aandeel Nestlé op ‘kopen’
Kijken we naar komende jaren, dan heeft Nestlé concrete doelstellingen afgegeven tot en met 2025: duurzame organische omzetgroei van rond de 5% per jaar, verhoging van de operationele winstmarges naar 17,5-18,5% en dat moet resulteren in een jaarlijkse groei van de winst per aandeel van 6-10% bij constante wisselkoersen. Overigens loopt er tot en met december 2024 een aandeleninkoopprogramma waarvoor nog CHF5,5 mrd, zo’n 2% van de beurswaarde, beschikbaar is.
Dat betekent voor 2023 een k/w van 20,0. Het aandeel is daarmee historisch gezien zeker niet duur, maar in het huidige (rente)klimaat zie ik de waardering niet veel oplopen. Dividend (3,0%) en jaarlijkse groei van winst per aandeel (7%) zouden samen zo’n 10% per jaar kunnen opleveren. Het advies voor het aandeel Nestlé blijft ‘kopen’.