Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Martijn van Herpen, 31 okt 2023 14:19

Corbion | Biochemiebedrijf volop in beweging

0 0 Leestijd ongeveer

De derdekwartaalcijfers getuigden van korte termijn-urgentie, met de aankondiging van een herstructurering en heroverweging van de PLA-joint venture. Op lange termijn blijft Corbion een groeiverhaal.

De resultaten van Corbion laten zien dat de omstandigheden waarin het bedrijf verkeert nog steeds lastig zijn. De organische groei voor de eerste negen maanden nam met een bescheiden 2,6% toe tot €1091 mln. De ebitda steeg op organische basis met 7,1% tot €142,8 mln. Positief was dat de vrije kasstroom voor het tweede achtereenvolgende kwartaal positief was.

De outlook voor heel 2023 werd veelal naar de onderkant van de bandbreedtes bijgesteld. De ebitdamarges komen uit aan de onderkant van de 15-20% (eerder werden ze in het midden van de bandbreedte geschat) en de nettoschuld/ebitda-ratio wordt aan de bovenkant van de 2,8-3,2 geschat. Dit is overigens wel een verbetering ten opzichte van de verhouding van 3,4 van het tweede kwartaal.

Herstructurering

Corbion kondigde een herstructurering aan die moet leiden tot een aanzienlijke vergroting van de vrije kasstroom. Daartoe zal onder andere gestreefd worden naar verbeteringen op het gebied van operationele uitgaves (efficiëntie) en werkkapitaal. Ook wordt gekeken naar allocatie van kapitaal, waartoe in 2023 nog maar €130 mln wordt uitgegeven (was €145-160 mln). Dit alles moet ertoe leiden dat de vrije kasstroom voor heel 2023 break even draait en in 2024 verder verbetert.

Overigens is dit exclusief het eenmalige effect van de verwachte desinvestering van de emulgatorentak, een niet-kernactivteit. De verkoop hiervan duurt langer dan verwacht. Corbion heeft het onderdeel breder in de markt aangeboden en verwacht afronding van dit proces in de eerste helft van 2024. Ten slotte wordt ook de positie in de PLA (poly lactic acid)-joint venture met Total Energies onder de strategische loep genomen.

Advies aandeel Corbion op ‘kopen’

De huidige waardering van Corbion lijkt vooral de uitdagingen en onzekerheden op korte termijn in te prijzen. Echter, binnen een half jaar zouden veel onzekerheden opgelost moeten zijn. Dan resteert normaal gesproken een financieel meer solide bedrijf qua balans en vrije kasstroom. Een bedrijf ook dat groeiende onderdelen bevat, zeker met de algentak (zie kader). Daarvoor is de waardering van het aandeel Corbion te laag; het advies blijft ‘kopen’.

Algendivisie als groeibriljant
De algendivisie is een groeibriljant die zich weinig aantrekt van moeilijke marktomstandigheden. De omzet voor de eerste negen maanden van 2023 lag door betere volumes, een betere mix en prijsverhogingen maar liefst 68,9% hoger dan in vergelijkbare periode 2022. Specifiek voor het derde kwartaal was de volumegroei 34,9%. Dit werd gedragen door extra verkopen in aquacultuur (visvoer) en nieuwe klanten bij huisdiervoeding. Vanaf het vierde kwartaal van 2023 verwacht Corbion ook de eerste verkopen voor menselijke consumptie. In 2022 realiseerden algen met €74,3 mln op €1254 mln slechts 5,9% van de omzet uit de kernactiviteiten en dit percentage kan komende jaren snel oplopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ