FMC | Gewasbeschermingsspecialist moet door de zure appel bijten
De ongekende en vooral totaal onverwachte afstraffing van de Amerikaanse gewasbeschermingsspecialist FMC Corporation op de beurs bewijst nog maar eens hoe belangrijk een goede spreiding van een beleggingsportefeuille is en hoe snel marktomstandigheden ineens kunnen veranderen.
De cyclische agribusinesssector is sterk afhankelijk van de inkomensontwikkeling van boeren. Specifiek voor FMC speelt daarbij ook mee dat, hoe raar het ook klinkt, een goed oogstjaar zonder veel rampen en uitval juist voor minder vraag naar gewasbescherming zorgt, aangezien de noodzaak de opbrengst te maximaliseren dan minder is bij boeren.
Hoe dan ook, FMC werd eind juni gekocht na een koerstik van 15% en noteerde destijds tegen een k/w van 13,5 met 2,2% dividendrendement. Dat dividend werd jaarlijks met dubbele cijfers verhoogd en dat was voor mij in combinatie met de stabiele omzet- en winstgroei en goede vooruitzichten voor de sector op lange termijn genoeg om een, bewust kleine, startpositie van 1,5% in FMC te nemen. FMC beschrijft zichzelf als wetenschappelijk landbouwkundig bedrijf en maakt insecticiden, herbiciden en fungiciden en beschikt daarnaast over een technologieportefeuille van specifieke innovaties.
Krap vier maanden later blijkt dat de omzet van FMC, dat begin mei nog de omzetverwachting van $6,08 tot $6,22 mrd voor heel 2023 had herhaald (7% groei t.o.v. 2022) in korte tijd te maken heeft gekregen met totaal veranderde marktomstandigheden. Die treffen overigens de hele ‘crop science’-sector, met naast FMC ook laagste jaarkoersen en problemen voor sectorgenoten als Corteva en Bayer. FMC, dat eerder al onder druk stond door een ‘short seller’ vanwege vermeende verzwegen juridische nederlagen voor belangrijke patenten, kwam op 30 oktober met dramatische cijfers over het derde kwartaal, waarin de omzet met 29% daalde.
Vraaguitval in Brazilië
Bizar is vooral ook de nieuwe outlook die nu uitgaat van een 21% lagere omzet van $4,48 tot 4,72 mrd voor 2023, tegenover eind mei dus nog ruim $6 mrd. FMC rekent nu op een gemiddeld 48% lagere aangepaste winst per aandeel van $3,57 tot $4,13. De grote boosdoener is Brazilië, goed voor een derde van de omzet van FMC, waar sprake zou zijn van een complete vraaguitval omdat boeren voorraden opmaken en bestellingen uitstellen, ofwel ‘destocking’. Boeren in Brazilië staan onder druk door macro-economische factoren (inflatie, rente, wisselkoersen) in combinatie met een recordoogst voor 2022/2023.
Advies aandeel FMC op ‘houden’
Het is dus op de blaren zitten met FMC, dat tijdens de Investor Day van 16 november met details komt over de outlook voor 2024. Belangrijk is wel dat FMC, dat in 2023 een negatieve vrije kasstroom zal realiseren, deze week aankondigde een tijdelijke convenantverlichting te hebben verkregen vanwege de uitzonderlijke omstandigheden. FMC geeft aan voor 2024 weer een sterke vrije kasstroom te kunnen genereren. Het dividend lijkt veilig, maar zal dit jaar normaliter helaas niet verder worden verhoogd, zeker met een rendement van nu ruim 4%. Door de koersval blijft de waardering van het aandeel met een k/w van 14 voor 2023 relatief laag. Gezien de grote onzekerheid is het advies voor het aandeel FMC ‘houden’.