Arcadis | Adviesbureau scherpt doelen aan
Arcadis zit in de juiste groeimarkten en dat is terug te zien in de nieuwe financiële doelen voor de periode 2024 tot 2026. Het bedrijf streeft naar een autonome omzetgroei van 5% tot 9% en een operationele ebita-marge van minstens 12,5% in 2026. De oude doelen van 2021-2023 (een marge van ruim 10% en autonome groei van circa 5%) zijn gehaald. Over de afgelopen drie jaar steeg de omzet op autonome basis met gemiddeld 7% per jaar en de ebita-marge ligt inmiddels op 10,1%. Een verhoging van de doelen was dus verwacht, maar zeker de groeidoelstelling spreekt tot de verbeelding.
Het laat zien dat Arcadis verwacht dat de groei op zijn markten voorlopig doorzet. Diverse megatrends spelen de onderneming in de kaart. Zo vergen de verduurzaming van de economie en het reduceren van CO2-uitstoot enorme investeringen. Ook de ontwikkeling van leefbare, slimme steden als gevolg van verduurzaming en verstedelijking levert Arcadis veel werk op.
Daarnaast moet bestaande infrastructuur worden vervangen of vernieuwd en verplaatsen bedrijven hun productiecapaciteit dichterbij de thuismarkten. De meest kansen ziet Arcadis in Noord-Amerika en Europa, waar het zijn positie de afgelopen jaren heeft versterkt. In Azië heeft het bedrijf een aantal landen verlaten en de verliesgevende activiteiten in het Midden-Oosten worden afgebouwd. Europa en Amerika vertegenwoordigen momenteel circa 89% van de omzet, tegen 80% drie jaar geleden.
Dividendgroei
Tegelijkertijd is Arcadis zich veel meer gaan richten op zijn grootste, meest winstgevende klanten. In de eerste negen maanden waren 22 klanten goed voor 95% van de omzet, terwijl het grootste project minder dan 5% van de omzet uitmaakt. De aanhoudende focus op grote klanten en aantrekkelijke projecten zal de groei en winstmarges ten goede komen. Verder zet het bedrijf in op een verdere digitalisering en standaardisering van zijn dienstverlening, en zoekt het naar nieuwe locaties voor zogeheten ‘global excellence centers’ (GEC’s) in lage-lonen-landen als India, Roemenië en de Filippijnen. De GEC’s hebben al veel standaard rekenwerk overgenomen, wat eveneens bijdraagt aan betere winstmarges.
Advies aandeel Arcadis op ‘kopen’
De doelstellingen zijn zonder meer haalbaar, hoewel de grootste margesprong waarschijnlijk na 2024 plaatsvindt. Dan zijn de laatste activiteiten in het Midden-Oosten gestaakt en de synergievoordelen uit de twee grote overnames van DPS en IBI volledig gerealiseerd. De nettoschuld/ebitda-ratio van 2,2 ligt al binnen de gewenste bandbreedte van 1,5-2,5 en dit biedt ruimte voor kleinere aanvullende overnames.
Aandeleninkoop lijkt er vooralsnog niet in te zitten, maar aandeelhouders mogen wel een sterke dividendgroei verwachten bij handhaving van de huidige pay-out ratio op 30-40% van de nettowinst. De mooie nieuwe doelen bevestigen de positieve beleggingscase van Arcadis. Bij een k/w van 16 voor 2024 is de waardering voor deze stabiele groeier heel redelijk en blijft het koopadvies voor het aandeel Arcadis van kracht.
*Auteur heeft een positie in Arcadis