Updates

Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Iberdrola

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Martijn van Herpen, 22 nov 2023 17:40

Advieswijziging | Home Depot ziet kansen bij professionals

0 0 Leestijd ongeveer

Houden

Dat Home Depot in het derde kwartaal een omzet- en winstdaling zien werd al verwacht. De retailer scherpt de verwachtingen aan en ziet door groei-initiatieven de toekomst met alle vertrouwen tegemoet.

Retailketen Home Depot rapporteerde een omzet van $37,7 over het derde kwartaal. Jaar op jaar betekende dat een omzetdaling van 3,0%. De nettowinst daalde van $4,3 mrd naar $3,8 mrd en de winst per aandeel van $4,24 naar $3,81. Deze dalingen waren in lijn met de verwachtingen van Home Depot. Voor heel 2023 werden de verwachtingen gehandhaafd, waarbij de bandbreedtes wat smaller werden: een omzetdaling van 3% en een daling van de winst per aandeel van 9%-11%.

De omzetdaling wordt voor 60 procentpunt verklaard door gemiddeld lagere prijzen van producten als hout en koper. Voor de toekomstige omzet is het gunstig dat de prijsdalingen van die grondstoffen lijken af te vlakken. Daarnaast zijn klanten voorzichtiger. Vrijwel alle retailers reppen van druk op de consument. Home Depot ziet dat terug in het type bestedingen. In verhouding zijn er minder niet noodzakelijke ‘big ticket’-uitgaves (groter dan $1000) en meer uitgaven aan kleinere klussen.

Ceo Ted Decker ziet 2023 als een jaar van matiging. Hij verwacht absoluut een ‘higher for longer’ monetair (rente)beleid bij de Fed. En dat zal voorlopig druk blijven geven op duurzame goederen en op financiering of motivatie voor grotere projecten om woningen te verbeteren.

Home Depot zit ondertussen niet stil. In 2024 moet voor $500 mln aan kostenbesparingen doorgevoerd zijn. En inmiddels is zelflerende technologie in alle winkels geïntegreerd. Dit helpt in het opsporen en voorkomen van lege schappen en pallets en blijkt in de praktijk ook productiviteitsverbetering te genereren.

Advies aandeel Home Depot naar ‘houden’

Voor 2023 schat ik de winst per aandeel op $15,02. De bijhorende k/w van 20,3 vind ik niet laag, wel redelijk. Bij een economische neergang zal de koers vast (tijdelijk) dalen, maar Home Depot heeft zeker ook groeikansen (zie kader). Het dividendrendement van 2,7% ligt ruim boven gemiddelden van 2,0-2,3% van de afgelopen jaren. Dit dividend is veilig en zal komende jaren stijgen. Daarnaast koopt Home Depot steevast aandelen in. Concluderend lijkt mij een adviesverhoging voor het aandeel Home Depot naar ‘houden’ op zijn plaats.

Groeikansen bij de Pro’s
Home Depot onderscheidt klanten in DIY (‘do it yourself’) en Pro’s (professionals). Bij de Pro’s ziet Home Depot veel kansen voor groei liggen. Home Depot is hierin relatief nog niet zo groot, terwijl het bedrijf de totale marktomvang op $475 mrd schat. Om de markt beter te bedienen wil het onder andere kennis, productassortiment en orderafhandeling meer laten aansluiten bij de behoeftes van de professionals. Denk bijvoorbeeld aan het reserveren van producten tot het moment dat een professional een product komt ophalen. Of dat bij een complex project met meerdere bouwfases niet alle producten in één keer op locatie geleverd worden, maar wat per fase nodig is.
2023 Q3 2022 Q3
Omzet $ 37,7 mrd $38,9 mrd
Gemiddelde ticketprijs $89,36 $89,67
WPA 3,81 4,24

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ