DWS | Outlook voor 2024
Ook in 2024 zullen geopolitieke spanningen en de inflatie volgens DWS de wereldeconomie bedreigen. DWS gaat uit van een zachte landing voor de wereldeconomie, waarbij de grootste uitdaging zal zijn om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2%. De vermogensbeheerder rekent niet op verdere renteverhogingen, maar evenmin op een snelle renteverlaging. DWS raamt de economische groei van de eurozone voor volgend jaar op 0,7% en die van de Amerikaanse economie op 2,3%. De totale economische groei zal uitkomen op 0,8%.
De verkiezingen in onder meer de VS, India, Rusland, Taiwan en Zuid-Korea zullen leiden tot meer volatiliteit en een vlucht van beleggers naar veilige havens, met als gevolg hogere risicopremies voor obligaties en dalende aandelenkoersen. Maar het verleden wijst volgens DWS uit dat deze beweging vaak maar van korte duur is en de impact daardoor vrij beperkt.
Onder de consensus
De groei van de bedrijfsresultaten in geïndustrialiseerde landen raamt DWS op gemiddeld 8% en voor opkomende markten op 11%. Daarmee liggen de ramingen 3% onder de consensus. Veel andere marktvorsers houden volgens DWS namelijk onvoldoende rekening met de impact van de hogere rente op het bedrijfsleven.
DWS denkt verder dat voor aandelenmarkten een rendement van 6% haalbaar is. DWS denkt dat beleggers daarbij de aandelen van de ‘Magnificent seven’ voorlopig vasthouden – totdat er meer duidelijkheid is over het monetaire beleid – met als gevolg dat Amerikaanse aandelen gemiddeld duurder zullen zijn. In Europa en Japan is dat volgens DWS een ander verhaal. Daar zijn aandelen goedkoper en ziet de analist vooral kansen voor middelgrote en kleinere bedrijven als er daadwerkelijk en zachte landing plaatsvindt. Daarbij kunnen Japanse bedrijven profiteren van de zwakke yen.