Wolters Kluwer en RELX | Uitgevers blinken uit
Bij Wolters Kluwer kwam er dit jaar al 29% bij en RELX deed het nog beter met een koersklim van 36%. Dit zal voor veel beleggers een verrassing zijn, gezien de al met al bescheiden groeicijfers die beide bedrijven voorleggen. Maar het geheim zit in het defensieve karakter en de voorspelbaarheid van de resultaten. Slechts zelden wijken de cijfers af van de prognoses en dit gebrek aan volatiliteit en het kleine risico op onaangename verrassingen kunnen beleggers wel smaken.
Bedreiging wordt troef
Wolters Kluwer en RELX zijn al lang geen klassieke uitgevers meer, maar behoren tot de wereldtop in informatie- en data-analyse. De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) werd aanvankelijk als een bedreiging beschouwd. Sommige analisten vreesden dat AI het bedrijfsmodel in gevaar zou brengen. RELX en Wolters Kluwer hebben de juiste keuze gemaakt door de AI-technologie te omarmen en zelf geavanceerde algoritmes te ontwikkelen. Met name in fraudebestrijding zijn er verschillende toepassingen.
Een andere kracht is dat de aandeelhouders niet worden vergeten. Zowel Wolters Kluwer als RELX keert een dividend uit en heeft een programma voor de inkoop van eigen aandelen. Beide aandelen zijn niet goedkoop, maar blijven niettemin in trek bij beleggers omwille van hun defensieve karakter en de aandeelhoudersvergoedingen.