Agri-aandelen | De varkenscyclus slaat weer toe
De Russische inval in Oekraïne laat nog steeds zijn sporen na op de financiële markten. Daarbij gaat begrijpelijkerwijs de meeste aandacht uit naar de gevolgen op de energiemarkt. Ook op de agrarische markt werkt de oorlog echter nog steeds door. Bijvoorbeeld in de prijzen voor mais. Die liepen in april vorig jaar kort na de inval in Oekraïne, een grote maisproducent, op tot meer dan 813 dollarcent per bushel (ongeveer 25 kilo). In zo’n anderhalf jaar tijd is de maisprijs echter met 40% gedaald tot het niveau van eind 2020.
Een van de redenen voor de prijsdaling die vaak wordt genoemd is de klassieke varkenscyclus. De hoge prijzen van vorig jaar verleidden Amerikaanse boeren meer mais te gaan verbouwen, terwijl die hoge prijzen de vraag juist afremden. Mais is in omzet gemeten het belangrijkste gewas dat Amerikaanse boeren verbouwen, blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Landbouw bijhoudt. Afgelopen jaar was mais goed voor een omzet van $88,4 mrd, dat is ruim 17% van de totale omzet van alle plantaardige en dierlijke producten van de Amerikaanse boeren. Dit jaar verwacht het ministerie echter een daling van een kleine 11% van de maisinkomsten, vooral als gevolg van lager verwachte prijzen.
Bekijk ook het dossier Duurzaam Beleggen
Deze daling is een van de oorzaken van de afname van de nettowinst van de agrarische sector die het landbouwministerie voor dit jaar voorziet. In 2022 lag de nettowinst van de boerenbedrijven in de VS op bijna $183 mrd, maar dat zal naar verwachting dalen tot zo’n $151 mrd dit jaar.
Agri-aandelen
Lagere winsten van boerenbedrijven, die dan minder te besteden hebben aan landbouwmachines, hebben ook gevolgen voor de beursgenoteerde agrarische bedrijven als John Deere, AGCO en CNH Industrial. De aandelen Deere en AGCO presteerden ijzersterk in 2022 met een koerswinst van respectievelijk 25 en 19,5% (CNH International verloor 5% maar bleef daarmee de S&P500 Index nog wel ruim voor). Dit jaar staan deze agri-aandelen echter 16-32% in de min.
De koers van John Deere – veruit de grootste van de drie – daalde vorige maand met 6% in enkele dagen tijd. De koersval volgde op de publicatie van op zichzelf prachtige jaarcijfers. De omzet nam met 16% toe tot $61,25 mrd en de nettowinst steeg zelfs met 43% tot $10,17 mrd. Het waren echter de vooruitzichten voor het net begonnen nieuwe boekjaar die de koersdaling veroorzaakten. Deere verwacht namelijk in alle segmenten van de agri-divisies een lagere omzet in het boekjaar 2024. Daardoor gaf het agriconcern een – vermoedelijk wel wat conservatieve – winstprognose van $7,75-8,25 mrd. Dat is zo’n 20% minder dan afgelopen jaar.
Analisten hebben de afgelopen weken hun winstverwachtingen voor 2024 voor de agri-aandelen dan ook verlaagd. Een teruggang op de landbouwmarkt volgend jaar lijkt daarmee al aardig ingeprijsd. De vraag is of het bij een teruggang van een jaar blijft. In het verleden kon een neergang in de agrisector nog wel eens langer duren. De trend naar machines en software voor ‘precisie-landbouw’ kan het cyclisch karakter van de agri-bedrijven echter iets afvlakken en zorgt bovendien voor hogere winstmarges.
Ik houd het aandeel AGCO dan ook gewoon in mijn privé-portefeuille en ga de komende maanden de twee andere agri-aandelen (nog) intensiever volgen.