Beter Beleggen | Met discipline, diversificatie en dividend
Er bestaan heel wat theorieën over hoe te beleggen. Het verschil tussen denken en doen, twijfelen en toch niet verkopen, maakt veelal het verschil tussen winst en verlies. Als je geen risico wilt lopen, dan doe je jezelf tekort. Hoe meer je voor veilige havens zoals spaardeposito’s of staatsobligaties kiest, des te kleiner de kans op een mooi rendement, maar naarmate je meer risico neemt, wordt ook de kans op verlies groter. Beleggen is dus niet voor iedereen een goed idee.
Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Als in het slechtste geval je beleggingen verlies opleveren, moet je altijd nog gewoon rond kunnen komen. Zorg dat je buffer groot genoeg is voor je boodschappen, de huur of hypotheek, maar ook onverwachte reparaties. Met het geld dat overblijft, kun je beleggen. Niet voor niets drukken beleggingsadviseurs klanten op het hart om 10% van hun vermogen in cash aan te houden zodat je bij een beurskrach niet op het slechtst mogelijke moment moet verkopen om je rekeningen te betalen.
Bekijk ook het dossier Dividend Beleggen
Als je gaat beleggen moet je wel een keuze maken tussen risico en rendement. Je kunt beleggen in aandelen of obligaties, maar ook in grondstoffen, vastgoed en opties. De afweging tussen de mate van risico en het rendement dat je verwacht, is een eeuwige tweestrijd. Van te voren weet je nooit hoeveel winst je gaat behalen en over het algemeen geldt: hoe hoger de opbrengst, hoe groter de blootstelling aan risico.
Diversificatie
Beleggers die actief omgaan met risico, kunnen niet zonder spreiding oftewel diversificatie. Spreiding is een manier om het beleggingsrisico te dempen. In de beleggingsleer is diversificatie verheven tot de heilige graal. Als diversificatie echt de heilige graal is, dan moet je streven naar een goede spreiding tussen activa. Het idee achter diversificatie is dat als een vermogenscategorie slecht presteert, andere activa het goed zullen doen, waardoor je alsnog rendement maakt.
Elke belegging kent mindere tijden, het risico op neerwaartse koersbewegingen kun je met diversificatie deels opvangen. Obligaties dienen in beleggingsportefeuilles als stootkussen voor de ongewenste koersschommelingen van aandelen. Voor een goede spreiding op een beleggingshorizon van 10 jaar wordt aangeraden om 60% van je vermogen in aandelen te stoppen en 40% in obligaties.
Dividend en rente
In principe bestaat de opbrengst van beleggingen uit een jaarlijkse vergoeding van dividend of rente en koerswinst. Aandelen kennen in theorie geen vervaldag, obligaties wel. Ook eeuwigdurende obligaties hebben een vaste looptijd. Houd je goudgerande obligaties bij tot aan de vervaldag, dan is de hoofdsom gegarandeerd, bij aandelen weet je nooit welke prijs je ervoor terugkrijgt.
Daartegenover staat dat aandelen als groep in de regel een vergoeding uitkeren die hoger is dan de couponrente van obligaties. Het dividend moet aandelen aantrekkelijk maken en het inherente risico compenseren. De notering van veel bedrijven is tien jaar na de beursgang opgeheven, veelal als gevolg van faillissement, terwijl dat bij staatsobligaties zelden het geval is.
Discipline
Over dividend gesproken: bepaalde aandelen staan bekend om hun jaarlijkse vergoeding, denk aan vastgoed en de dividendaristocraten. Verdeel je het aandelenkapitaal evenredig over beide categorieën, dan stijgt de jaarlijkse vergoeding met een anderhalve procent. Dit extra rendement maakt het makkelijker om in turbulente tijden vast te houden aan de gekozen beleggingsstrategie, want zonder discipline faalt elke strategie, hoe goed zij ook is.
Discipline betekent ook dat je doorgaat als het even niet meezit. Beurskoersen stijgen zelden in rechte lijn. Tijdelijke koersverliezen horen bij beleggen en een goed gespreide portefeuille dempt in de regel het risico en bevordert de nachtrust.
Bijgaande grafiek is een boude simplificatie, maar bij een beleggingshorizon van tien jaar is de opbrengst telkens positief, ook al daalden tussentijds de beurskoersen. Zoals je ziet: met discipline, diversificatie en dividend kom je bij beleggen een heel end.