Morgan Stanley | Uitdagend jaar voor Europese chemiesector
Europese chemiebedrijven hebben een moeizaam jaar achter de rug. Omdat de aanhoudende economische onzekerheid de vraag drukte, aarzelden klanten om nieuwe orders te plaatsen. Desondanks stegen de aandelenkoersen van Europese chemiebedrijven in 2023 gemiddeld met meer dan 12%, wat in lijn lag met de STOXX 600.
Concurrentievermogen neemt af
Morgan Stanley verwacht dat 2024 eveneens een uitdagend jaar zal worden, als gevolg van een overaanbod van materialen en hoge kosten. De Amerikaanse zakenbank stelt dat te midden van de hogere energieprijzen Europa zich voor chemische producten aan de top van de wereldwijde kostencurve begeeft, waardoor het concurrentievermogen afneemt. In het basisscenario van de Amerikaanse zakenbank houdt de huidige status-quo ten minste in de eerste jaarhelft aan, met als gevolg dat de prijzen en marges verder dalen. Daarbij kan de toegenomen grondstoffenproductie in China een opleving van de chemische industrie afremmen.
Aanzienlijke voorraadafbouw
Naarmate het jaar vordert verwacht Morgan Stanley dat volumevergelijkingen eenvoudiger worden dankzij de aanzienlijke voorraadafbouw over de afgelopen achttien maanden. De analisten denken echter dat de markt dit al grotendeels heeft ingeprijsd. Morgan Stanley ziet zodoende weinig kansen voor grote geïntegreerde chemieproducenten zoals BASF.
Van de subsectoren denkt Morgan Stanley dat coatings zich in een goede positie bevindt. De zakenbank tipt AkzoNobel vanwege de aantrekkelijke marges en mogelijkheden voor schuldafbouw in 2024.
Selectief
Voor consumentengoederen blijft Morgan Stanley selectief, waarbij de analisten Symise de voorkeur geven boven Givaudan. Morgan Stanley is voorzichtig over gasleverancier Air Liquide. Het aandeel was in 2023 voor veel beleggers een veilige haven, maar biedt nu weinig meerwaarde.