Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 11 jan 16:20

Johnson & Johnson | Farmaceut gaat matig 2023 wegspoelen

0 0 Leestijd ongeveer

Het voorspelbare groeikarakter van Johnson & Johnson liep in 2023 wat deukjes op liep, maar de vooruitzichten voor langere termijn zijn onverminderd goed. Dat geldt ook voor het afgesplitste Kenvue, dat een mooi alternatief vormt voor dividendbeleggers.

Op dinsdag 23 januari presenteert Johnson & Johnson (JNJ) de jaarcijfers. Beleggers hoeven echter niet af te wachten of het bedrijf zich dan ook waagt aan een prognose voor het lopende jaar. Dat heeft de specialist op het vlak van farmacie en medische technologie namelijk al begin december gedaan. Op de beleggersdag van 5 december rekende het concern al voor dat de aangepaste winst per aandeel naar schatting uitkomt tussen $10,55 en $10,75. In 2023 was dat circa $10, maar in werkelijkheid is de onderliggende winstgroei in het lopende jaar toch wat hoger dan die 5,5 tot 7,5%.

Het groeitempo wordt iets afgeremd door de overname van Laminar. De onderneming betaalde eind november $400 mln voor de ontwikkelaar van apparatuur die in specifieke gevallen de kans op een beroerte sterk kan verminderen. Dat bedrag kan de komende jaren verder oplopen als bepaalde doelstellingen gehaald worden. De impact op de winst per aandeel van de Laminar-overname is 15 tot 20 dollarcent. Daar komt bij dat Johnson & Johnson de lat traditioneel behoorlijk laag legt voor wat betreft de financiële doelstellingen. Hierdoor is er ruimte om kleine tegenvallers op te vangen en ligt de uiteindelijke winst vaak iets hoger dan verwacht. De wijze waarop het bedrijf op de beleggersdag een groeipad uittekende voor de divisie medische apparatuur tot 2027 en voor de farmatak zelfs tot 2030, draagt bij aan de uitstraling van Johnson & Johnson als stabiel en voorspelbaar groeiaandeel.

Barstjes in robuuste uitstraling

In die uitstraling zijn het afgelopen jaar echter enkele barstjes gekomen. Een belangrijke reden is het groeiende aantal asbest-aanklachten. Het huismerk babypoeder zou deze stof bevatten, wat mogelijk tot eierstokkanker bij vrouwen kan leiden. Aanvankelijk probeerde het bedrijf de financiële schade te beperken door de betrokken afdeling failliet te laten verklaren. De Amerikaanse rechter wilde daar echter niet in meegaan en zette in het voorjaar de deur open voor nieuwe zaken.

In november draaide een hogere rechtbank een eerdere veroordeling voor een schadevergoeding van $223,8 mln terug. En begin dit jaar bereikte Johnson & Johnson een akkoord met ruim 40 staten voor het afkopen van strafvervolging voor $700 mln. Het zal echter nog enkele kwartalen tot mogelijk zelfs jaren duren voordat er duidelijkheid komt over het afhandelen van de consumentenclaims. Daarvoor moet het bedrijf naar schatting $9-14 mrd opzij zetten.

Een tweede reden voor de koersdruk in 2023 is de expiratie van het patent op Stelara. In de eerste negen maanden van 2023 kwamen de verkopen van deze ontstekingsremmer uit op ruim $8 mrd. Afgelopen herfst kreeg Amgen al groen licht van toezichthouder FDA om een biosimilar te introduceren. Dat gebeurt echter pas over twaalf maanden. In ruil voor het uitstel ziet Johnson & Johnson af van pogingen om via rechtszaken patenten van Stelara te verlengen. Het gevolg is dat op de beleggersdag al werd gewaarschuwd voor een operationele omzetgroei die in 2025 terugvalt tot circa 3%. In de periode tot 2030 kan echter worden opgeschakeld naar een groeitempo van 5 à 7%.

Uiteindelijk gaat 2023 echter vooral de boeken in als het jaar waarin de consumententak werd losgeweekt van de andere divisies. Een hele serie sterke merken – zoals Band-Aid pleisters, Listerine mondspoeldmiddel en Tylenol-asperientjes – levert een operationele marge op van circa 22%. Die steekt weliswaar goed af bij de 10 tot 15% die gebruikelijk is voor huismerkproducten, maar haalt het niet bij de ruim 30% van de andere twee divisies, die profiteren van patentbescherming en heel specialistische technische knowhow. Daar komt bij dat er veel overlap is voor wat betreft de aandoeningen waar de farma- en medische apparatuurtak zich op focussen. Er zijn grote schaalvoordelen bij het benaderen van bijvoorbeeld artsen, ziekenhuizen, verzekeraars en overheidsorganisaties. Op de beleggersdag benadrukte topman Joaquim Duato dat een verdere opsplitsing dan ook niet aan de orde is.

Na het uitdagende 2023 en de afsplitsing van Kenvue, hangt er een lager prijskaartje aan Johnson & Johnson dan wat beleggers gewend zijn. Het aandeel wordt verhandeld voor 15 maal de verwachte winst. In de afgelopen vijf jaar schommelde die verhouding meestal tussen 16 en 18. Daar komt bij dat de nettoschuldpositie van $16 mrd eind 2022 in het lopende jaar waarschijnlijk omslaat in een nettokaspositie. Hierdoor is er zelfs na een reservering voor een eventuele schikking in de asbestzaak meer dan genoeg ruimte om het dividend verder te verhogen. Dat doet de onderneming overigens al ruim zestig jaar. In het afgelopen decennium is de uitkering per saldo met 85% gestegen.

Dividendalternatief

Ondanks deze mooie historische cijfers, zijn dividendbeleggers in de toekomst waarschijnlijk beter af met het afgesplitste Kenvue. De operationele marge van 22% is vergelijkbaar met merkspelers zoals Procter & Gamble of Colgate-Palmolive en de van GSK afgesplitste consumententak Haleon. In vergelijking met de eerstgenoemde bedrijven heeft Kenvue het voordeel dat consumenten minder snel geneigd zijn om te besparen op medische apotheekmiddelen dan bijvoorbeeld op tandpasta. Het dividendrendement van 3,8% ligt beduidend hoger dan de circa 2,5% van branchegenoten, terwijl de waardering (verwachte k/w 18,9) juist onder het sectorgemiddelde (k/w 22,0) ligt.

Het waarderingsverschil is een gevolg van een flinke koersdaling. Vlak nadat Kenvue in mei een eigen beursnotering kreeg, werd het aandeel verhandeld voor ruim $26. Eind oktober was dat echter zelfs even minder dan $18. De verkoopdruk is voor een deel terug te voeren naar aandeelhouders Johnson & Johnson, die in augustus de mogelijkheid kregen om hun stukken tegen korting om te zetten in aandelen Kenvue. Daar komt bij dat de omzetgroei van 3% in het derde kwartaal wat tegenviel. Bovendien werd de onzekerheid rondom het aandeel aangewakkerd door aanklachten dat het gebruik van pijnstiller Tylenol mogelijk tot autisme en ADHD zou leiden. Op 19 december oordeelde een rechter in New York echter overtuigend in het voordeel van Kenvue en soortgelijke bedrijven. Omdat moederbedrijf Johnson & Johnson aansprakelijk is voor de afhandeling van asbest-aanklachten in de Verenigde Staten, is het juridisch risico momenteel laag.

Aandeel Johnson & Johnson op ‘kopen’

Op de huidige koers van Johnson & Johnson zijn de vooruitzichten van een wat lagere omzetgroei in 2025 en de asbestonzekerheid ruim voldoende ingeprijsd. De combinatie van een winstgroei van circa 7%, een dividendrendement van 2,9% en een terugkeer naar de gebruikelijke waardering levert een verwacht rendement op van circa 12% per jaar. Het aandeel Johnson & Johnson is onverminderd koopwaardig. Dat geldt ook voor Kenvue. Een wat lagere winstgroei wordt gecompenseerd door lagere juridische onzekerheid en een hoger dividendrendement (van 3,8%), waardoor het aandeel bij uitstek geschikt is voor inkomstenbeleggers.

J&J bouwt pijplijn uit
Johnson & Johnson heeft op maandag 8 januari aangekondigd dat het $2 mrd betaalt voor Ambrx, een bedrijfje dat een nieuw soort medicijnen tegen kanker ontwikkelt. Die bestaan uit een antilichaam waar een celdodend molecuul (chemokuur) aan vastzit. Daarbij richt Ambrx zich onder meer op prostaat- en borstkanker, wat ook focusgebieden zijn van Johnson & Johnson. Met de overname bouwt het bedrijf de sterke pijplijn uit, die de komende jaren ruim tien nieuwe middelen met een potentiële jaaromzet van $5 mrd kan opleveren. De verwachte omzetgroei voor de periode tot 2030 komt uit op 5 tot 7%.
J&J en Kenvue in 2024 Johnson & Johnson Kenvue
Omzet $88,0 mrd $16,0 mrd
Ebitda $33,0 mrd $3,9 mrd
Aangepaste nettowinst $20,8 mrd $2,2 mrd

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ