Portefeuille NL | Pijnlijke keuze en zorgen voor Nederlandse portefeuille
Na een uitstekend 2023 is de Portefeuille NL in lijn met de markt zenuwachtig begonnen. Juist de positie met de zwaarste weging in de voorbeeldportefeuille met onze sectorfavorieten, behoorde in de eerste twee weken van het nieuwe jaar namelijk tot de grootste verliezers op het Beursplein. Gelukkig hadden we de weging van Besi in de laatste maanden van 2023 al in twee stappen teruggebracht van ruim 20% van het belegd vermogen naar zo’n 13% eind vorige week.
Eerst een korte terugblik op vorig jaar. Dat sloten we op 31 december uiteindelijk af met een totaalrendement – koerswinst en dividend – van +22,5%. Vooral dankzij de koerswinst van Besi (+141,3%!) was dat 5,4 procentpunt beter dan de AEX Total Return. Overigens was 2023 zeker niet het beste jaar ooit voor de ruim tien jaar oude Portefeuille NL; 2021 (+ 30,3%) en 2019 (+28,1%) waren nóg beter. Het zwaarste verliesjaar was overigens 2022 ( -11,4%).
Grootste verliezers
Naast Besi droegen ook Arcadis (33,1% koerswinst) en Fagron (+25,2%) in belangrijke mate bij aan het positieve resultaat over vorig jaar. De grootste verliezers in de Portefeuille NL in 2023 waren AMG (-33,7%) en CM.com (-23,4%). Niet verwonderlijk zijn deze twee fondsen samen met Vastned ook de drie posities zijn die het slechtst hebben gepresteerd sinds ze in de Portefeuille NL zijn opgenomen. Op de vraag waarom we ze toch in portefeuille houden, kom ik straks terug.
Eerst nog even naar eind vorig jaar. Omdat we de in de loop van het jaar uitgekeerde dividenden nog niet opnieuw hadden geïnvesteerd en vanwege de winstnemingen op Besi, zaten we eind december op een berg kasgeld, die ik met het oog op het nieuwe jaar weer aan het werk wilde zetten. Met deze kaspositie heb ik vlak voor de jaarwisseling maar liefst acht van onze vijftien posities aanmerkelijk verstevigd.
Favorieten bijkopen
Bijkopen deed ik bij Arcadis, HAL Trust, KPN, SBM Offshore, UMG, Unilever, Vopak en het reeds genoemde CM.com. Ogenschijnlijk een willekeurige greep uit de portefeuillenamen, maar wel degelijk met een gezamenlijke noemer. Deze aandelen waren namelijk eind 2023 – en zijn nog steeds – allemaal actuele favoriete Nederlandse aandelen binnen hun sectoren voor de komende twaalf maanden. Vooral dit achttal moet in 2024 voor ons opnieuw de AEX verslaan.
De zeven posities in de portefeuille die we eind vorig jaar niet verzwaarden, waren uiteraard Besi, waarop we immers juist winst hadden genomen, en verder Ahold Delhaize, Fagron, OCI en Vastned, een kwartet waarop we momenteel een houdadvies hanteren, en daarnaast nog AMG en ASR. Dat laatste tweetal vonden en vinden we wel koopwaardig, maar we verwachten er voor het komende jaar net iets minder van dan van de genoemde acht sectorfavorieten.
Plussen en minnen
Dan nu het komende jaar. De plussen en minnen die de afgelopen weken op de koersborden hebben gestaan, zeggen mij op zichzelf niet zoveel, op twee posities na: AMG en Besi. Na de recordstand voor een van de twee ‘Magnifcent Two’ in de AEX op 15 december 2023 vroeg ik aan onze analist Koen Lauwers het koerspotentieel voor Besi, ASMI en ASML voor 2024 te onderzoeken. Zijn oordeel deze week over Besi met een horizon van twaalf maanden: verkopen.
Als beheerder van de Portefeuille NL namens ons analistenteam volg ik het advies van Lauwers met pijn in het hart, want Besi zit al sinds 2016 in de voorbeeldportefeuille en ook privé is het al jarenlang een van mijn lievelingsaandelen. Maar als belegger moet je je emotie uitschakelen en voor de Portefeuille NL hanteer ik strikte regels. Ik heb het aandeel tegen slotkoersen van vrijdag 12 januari uit portefeuille genomen en zal dit overigens deze week ook privé doen.
Ook AMG behoorde afgelopen weken weer tot de grootste dalers. De materialengroep werd in 2023 twee keer zwaar afgestraft na verlagingen van de winstprognoses en het vertrouwen is sindsdien bepaald nog niet hersteld. Dezelfde analist als van Besi (Lauwers) liet het koopadvies op AMG eind november tegen de laagste koers in drie jaar en met een dividendrendement van 4% toch staan, maar dit is wel een aandeel om extra goed in de gaten te houden.
Lichtpuntjes
Tegenover de pijnlijke verkoop van Besi en de zorgen over AMG staan echter ook lichtpuntjes. In het zenuwachtige begin van het nieuwe jaar boekten onder meer betrekkelijk defensieve fondsen als Ahold Delhaize, Vastned, Unilever en ook Fagron weer wat koerswinst, waarbij zich uitbetaalt dat een portefeuille van sectorfavorieten per definitie breed is gespreid. Met name Vastned doet deugd, want zoals gesteld is dit sinds opname in portefeuille een van de grotere verliezers.
Het probleem met Vastned dat redenen ontbreken zowel om het aandeel te kopen als om het uit portefeuille te nemen. Het vastgoedfonds wil specifieke delen van de portefeuille desinvesteren met name om de broodnodige herfinanciering te vergemakkelijken. Nieuws daarover zou de koers dit jaar een impuls kunnen geven. Uitgaande van een stabiele winstgevendheid en een stabiel dividend, wachten we dat vooralsnog af.
Met de besteding van het kasgeld door de verkoop van Besi wachten we tot alle sectorfavorieten hun jaarcijfers hebben gepubliceerd. ASML is overigens een voor de hand liggende kandidaat.
De auteur heeft posities in alle aandelen in de Portefeuille NL.