Morningstar | Is ARM nog koopwaardig?
Arm Holdings ontwikkelt chiparchitectuur en licentiëert zijn intellectueel eigendom aan klanten. Naast licentie-inkomsten ontvangt Arm ook een royaltypercentage op de chips die dankzij de technologie van het bedrijf worden verkocht.
Arm heeft 99% van de smartphonemarkt in handen en 65% van andere mobiele chips voor bijvoorbeeld wearables. Daarnaast begint het bedrijf ook marktaandeel te winnen in de datacenter- en automotivemarkt. Morningstar verwacht dat Arm in staat zal zijn om het royaltytarief op te krikken van 1,7% in 2023 naar 2,5% in 2030, met als gevolg dat de omzet over deze periode jaarlijks met gemiddeld 11% groeit.
Door de sterke marktpositie heeft Arm volgens de analisten weinig impactvolle fusie- en overnamemogelijkheden. Morningstar verwacht dat Arm de $1,6 mrd die het in kas heeft, zal herinvesteren in onderzoek, de inkoop van eigen aandelen of het verder versterken van de balans, waar momenteel geen schulden op staan. Het bedrijf lijkt voorlopig niet van plan om dividend uit te keren.
Arm in China met Xiaomi en Huawei
Arm ging op 14 september naar de beurs tegen een introductiekoers van $51 per aandeel. In de maanden daarna steeg de aandelenkoers om eind vorig jaar een voorlopig hoogtepunt te bereiken van $77,47. Sinds begin dit jaar is de koers iets teruggelopen richting $69,30. Morningstar vindt Arm door deze koersstijging overgewaardeerd.
Verder wijzen de analisten erop dat Arm ruim 20% van zijn omzet in China realiseert. Daar geeft Arm China het intellectuele eigendom in licentie uit aan bedrijven als Xiaomi en Huawei. Het Chinese onderdeel staat echter niet onder controle van Arm en in het recente verleden waren er verschillende problemen. Zo waren de financiële rapportages van Arm China slordig en werd topman Allen Wu in 2022 na een reeks incidenten de laan uitgestuurd, al heeft hij nog wel een belang in het bedrijf.