Slimme gendergelijkheidsindicatoren | Let op het zwangerschapsverlof
Het cijferseizoen komt deze week goed op gang. Bij sommige bedrijven zijn de beloningscijfers echter nog indrukwekkender dan de financiële resultaten. Vorige week vrijdag werd bijvoorbeeld bekend dat vertrekkend topman James Gorman van zakenbank Morgan Stanley zijn totale vergoeding vorig jaar met 17% zag stijgen tot $37 mln. Dat is een riante vergoeding, vooral als je kijkt naar het beursrendement van het bankaandeel. In 2023 bleef de koersstijging van 9,6% ruim achter bij de 26,3% van de S&P500.
Er is in het verleden al veel onderzoek gedaan naar de verhouding tussen beloning en aandeelhoudersrendement. In een studie van MSCI werden Amerikaanse bedrijven in vijf groepen verdeeld aan de hand van de vergoeding voor het topmanagement. Over een periode van tien jaar lag het gemiddelde rendement van bedrijven in het laagste segment bijna 39% hoger dan bij de groep met de hoogste vergoeding. Er zullen echter weinig ondernemingen zijn die de topbeloning gaan verlagen met het oog op de correlatie tussen salaris en aandeelhoudersrendement. Bovendien is het voor zowel bedrijven als beleggers veel interessanter om een andere indicator in de gaten te houden.
Langer zwangerschapsverlof, hoger rendement
Uit steeds meer onderzoek komt namelijk naar voren dat bedrijven met een evenwichtige gendermix relatief goed presteren. In november publiceerde BlackRock het rapport Lifting financial performance by investing in women. De vermogensbeheerder heeft ondernemingen op allerlei manieren langs de meetlat gelegd. Bedrijven met het meest diverse personeelsbestand haalden in de periode tussen 2013 en 2022 een rendement op het geïnvesteerd vermogen dat gemiddeld 1,6 procentpunt (29%) hoger lag dan de minst diverse ondernemingen. Bij slechts 6% van alle ondernemingen in de MSCI World Index stond een vrouw aan het roer. Het gemiddelde rendement op het geïnvesteerd vermogen van deze bedrijven lag 1,0 procentpunt hoger. En de gemiddelde duur van zwangerschapsverlof is een van de beste indicatoren voor beleggers om in kaart te brengen hoe vrouwvriendelijk de bedrijfscultuur is. Over de afgelopen vier jaar lag het gemiddelde beursrendement van bedrijven met een relatief lang zwangerschapsverlof 1,07% hoger dan dat van de Russell 1000 Index.
Gendermix
Ondanks al deze gunstige cijfers, leek beleggen in een goede gendermix in 2023 totaal niet te lonen. De beste maatstaf hiervoor is de UBS Global Gender Equality UCITS ETF. Deze ETF kiest positie in de honderd bedrijven die op dit vlak volgens de Nederlandse consultancyfirma Equileap het beste scoren. Over de afgelopen twaalf maanden bleef het rendement van 7,3% heel ruim achter bij de ruim 20% van de MSCI World Index. Die zwakke performance is echter volledig het gevolg van afwijkende sector- en landwegingen. Australië vormt bijvoorbeeld ruim 10% van de Equileap 100. Het Australische beursrendement bleef in 2023 steken op minder dan 8%, terwijl de S&P500 ruim 26% won. Bovendien lieten de zwaar meewegende financiële en healthcare-industrie een veel lager rendement zien dan de ondervertegenwoordigde techsector.
Aandelenselectie
Beleggers die geen prijs stellen op dit soort verrassingen, kunnen ervoor kiezen om genderinzichten vooral toe te passen bij de aandelenselectie. Bijvoorbeeld door te kiezen voor Allianz (nr. 4 van de Equileap 100) in plaats van Axa, voor Diageo (nr. 2) in plaats van Heineken of voor Wolters Kluwer (nr. 47) in plaats van RELX.