Japan | Beleg in een ondergewaardeerde economie
Sinds januari 1982 staat de gemiddelde CAPE (Cyclically Adjusted Price-to-Earnings-ratio) in Japan op 42. Een schril contrast met het Europese CAPE-gemiddelde van 20. Momenteel is er ook sprake van een verschil, zij het stukken kleiner. De huidige CAPE in Japan is 22, terwijl de CAPE in Europa op het gemiddelde van 20 staat.
Dat wil echter niet zeggen dat aandelen in Europa en Japan ongeveer dezelfde waardering hebben, en daarmee ongeveer dezelfde rendementen op zullen leveren. Dat komt onder andere door het verschil in sectorgroottes. In de MSCI Europe zijn banken de grootste sector, met een aandeel van 10%. In Japan daarentegen geldt de auto-industrie als grootste sector, met een aandeel van 7%. Iedere sector heeft in zowel Europa als Japan verschillende waarderingen, maar ik denk dat Japanse aandelen de komende jaren met katalysatoren te maken krijgen die niets met Europese aandelen van doen hebben.
Goedkope waarderingen
Voor die katalysatoren te behandelen, wil ik inzoomen op de waarderingen. Van de 504 maanden sinds januari 1982, zijn er maar 80 maanden geweest dat de Japanse aandelen lager gewaardeerd werden dan in januari 2024 – 16% dus. In Europa is dat aantal veel groter, namelijk 293 maanden – 58%. In 52 maanden tijd is het verschil tussen Japanse aandelen en Europese aandelen op basis van CAPE niet zo klein geweest.
Ik denk dat deze getallen aantonen dat Japan in absolute en relatieve zin goedkoop is. Dat laatste is voor mij cruciaal, omdat je een euro tijdens het beleggen maar één keer kan uitgeven. Daarom kies ik nu voor Japan.
Rente als katalysator
Het is belangrijk om te kijken of er een reden is dat een aandeel goedkoper is. Is dat zomaar, of lonkt een katalysator voor de komende kwartalen. De eerste katalysator is wat mij betreft de rente. We zullen qua rentes nooit meer onder de 0% duiken, wat betekent dat schulden en bezittingen weer belangrijk worden. In Europa zijn de schulden 74% hoger dan de cash op balans, terwijl de schulden in Japan juist 11% ónder de cash op balans zweven. Dat toont aan dat het Japanse beursgenoteerde bedrijfsleven een stuk gezonder is dan zijn Europese equivalent. Het betekent daarnaast ook dat de rente positief is voor Japanse bedrijven, en negatief voor Europese.
En als het bedrijfsleven gezonder is, is er in Japan meer ruimte voor het inkopen van eigen aandelen. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat dit in Japan minder gestroomlijnd is dan in Europa, of de Verenigde Staten. Al is een ommekeer nabij: in 2021 is de nieuwe ‘Corporate Governance Code’ ingevoerd in Japan. Daarmee wil het land de langetermijnwaarde van bedrijven en de betrokkenheid tussen investeerders en bedrijven vergroten.
Deze code, samen met de Stewardship Code, moedigt genoteerde bedrijven aan om initiatieven te ontplooien die gericht zijn op het verhogen van hun middellange- tot langetermijnwaarde. Broodnodige ontwikkelingen, want Japanse bedrijven worden traditioneel niet gerund om aandeelhouderswaarde te creëren.
In 2023 deed de Tokyo Stock Exchange (TSE) hier nog een schepje bovenop en riep het bedrijven op om zich te richten op het bereiken van duurzame groei en het verbeteren van de bedrijfswaarde. De TSE richtte zich specifiek op bedrijven met een prijs-boekwaardeverhouding van minder dan 1, een getal dat suggereert dat de markt deze bedrijven waardeert onder de waarde van hun activa.
De TSE moedigt bedrijven eveneens aan om plannen te maken om hun waardering te verbeteren, door te focussen op de kosten van kapitaal en de aandelenprijs. Bedrijven worden geacht hun plannen binnen een jaar aan te kondigen en deze jaarlijks te vernieuwen.
Economie van China
Beleggen in Japan is daarnaast een goede manier om blootstelling aan China te reguleren. Ruim 60% van de Japanse export gaat richting Azië. China gaat momenteel gebukt onder een zware economische crisis, maar het is een kwestie van tijd voordat de Aziatische regio weer booming wordt. Echter: zolang de economische vrijheden in China af blijven nemen, zal ik er nooit in beleggen. Blootstelling via Japan vind ik echter wel aantrekkelijk. Door de verschuiving van de machtsverhoudingen in de wereld is het belang van Japan ook aan het toenemen.
Ik verwacht in Japan eveneens het minste verzet tegen de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). De reden daarvoor is de krimp van de Japanse bevolking. Op dit moment telt die ruim 122 miljoen, tegen een piek van 128 miljoen ongeveer vijftien jaar geleden. Japan laat nauwelijks migranten toe, en ziet de vergrijzing als gevolg van de babyboom in de jaren ‘40 en ‘50 van de vorige eeuw toenemen. AI kan dan juist een welkome oplossing zijn op het moment dat er werkloosheid dreigt te ontstaan. Deze extra ruimte voor ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zal goed uitpakken voor de marge van het Japanse bedrijfsleven. Een hogere marge betekent een hogere waardering.
Het Buffett-effect
Tot slot moeten we ook niet vergeten dat Warren Buffett de afgelopen jaren aanzienlijke beleggingen heeft gedaan in Japan. De lage (relatieve) waarderingen en het overschot aan katalysatoren voor een hogere waardering hebben afgelopen week voor mij de doorslag gegeven om voor mijn privé-beleggingsportefeuille de iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF ACC (ISIN: IE00B4L5YX21) te kopen. Het zijn eveneens de argumenten om deze ETF op te voeren als Tip van de Week.
De auteur heeft een privé-positie