Brent-olieprijs | Olie heeft de wind weer stevig in de zeilen
De oorzaak van de opwaartse beweging van de olieprijs ligt hoofdzakelijk in de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Deze regio is verantwoordelijk voor meer dan een derde van de wereldolieproductie en twee significante gebeurtenissen hebben daar bijzonder veel aandacht getrokken.
Aanval Russische olietanker Zwarte Zee
Ten eerste was er een aanval op een olietanker, beladen met Russische olie. Dit incident heeft andere tankers doen besluiten de Rode Zee te mijden en in plaats daarvan om te varen via Zuid-Afrika. Voorheen werd aangenomen dat olietankers, zolang ze niet direct gelieerd waren aan de Verenigde Staten, veilig konden varen in deze regio.B
Biden belooft harder optreden richting Iran
Ten tweede werden Amerikaanse militairen in Jordanië doelwit van een aanval, met meerdere dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden tot gevolg. President Joe Biden staat onder grote druk om krachtig te reageren, met name richting Iran, dat van betrokkenheid wordt verdacht.
Volgens recente berichten van persbureau Bloomberg is de Amerikaanse regering voornemens om zich veel steviger op te stellen tegen Iran en haar bondgenoten, wat een aanzienlijke escalatie betekent ten opzichte van de afgelopen weken.
Oekraïne richt zich op Russische infrastructuur
Een andere factor die de olieprijzen opdrijft, zijn de aanvallen van Oekraïne op belangrijke Russische infrastructuur. Rusland behoort, samen met Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten, tot de drie grootste olieproducenten ter wereld. Bovendien heeft India, een van ‘s werelds grootste olie-importeurs, te kampen met dalende olievoorraden, de laagste sinds april 2022. Dat draagt eveneens bij aan de stijgende olieprijzen.