Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Dividendgroei én -historie | Drie nieuwe kooptips uit de VS

0 0 Leestijd ongeveer

De drie dividendgroeiers die we vorig jaar op Wall Street selecteerden, stelden de afgelopen twaalf maanden niet teleur. We lichten er weer drie Amerikaanse uitblinkers uit qua dividendhistorie- en groei.

Wereldwijd blijven dividenduitkeringen op jaarbasis nieuwe records breken. Ook dit jaar mag weer rekening worden gehouden met een per saldo groeiend dividend, in ieder geval voor de Amerikaanse markt, zo voorspelde indexsamensteller S&P Global Indices nog op 3 januari in een rapport over de Amerikaanse dividendbetalingen.

Mindere dividendgroei

Toch lijken bedrijven, zeker in de Verenigde Staten en Europa, vooral de laatste maanden minder scheutig met verhogingen na de sterke dividendjaren 2022 en iets mindere mate 2023.

S&P Dow Jones Indices becijferde dat er vorig jaar in de Verenigde Staten in totaal uiteindelijk $61 mrd meer dividend is uitgekeerd dan in 2022. De toename is lager dan het voorgaande jaar, toen de totale dividendbetalingen nog met $82,5 mrd stegen.

Groei giganten valt terug
Alhoewel ASML op de beurs de records aaneen blijft rijgen, is de dividendgroei over 2023 met 5,2% teruggevallen tot het laagste niveau sinds boekjaar 2010. Toen werd het dividend voor de allereerste keer verhoogd, en wel met 100%. Tot 2022 ging het dividend van ASML met gemiddeld 35% per jaar omhoog, nu toont het bedrijf zich een stuk conservatiever. De lagere dividendgroei is natuurlijk prima zolang de beurskoers omhoog blijft spuiten. Andere giganten in zowel Europa als de VS namen ook duidelijk gas terug qua dividendgroei naarmate de beurswaarde verder opliep. In Europa zien we dat dit jaar bij luxegigant LVMH, dat net als ASML nog altijd keihard groeit. Ook Apple, dat zo’n $15 mrd per jaar uitkeert, verhoogde in 2018 voor het laatst met dubbele cijfers en deed er in 2023 nog slechts 4,3% bij.

Invloed verkiezingen VS

Interessant is verder dat er in 2023 fors meer dividendverlagingen werden aangekondigd (in totaal 386) waarbij de totale dividendverlaging van $28,6 mrd ruim twee keer zo groot was als in 2022. In het vierde kwartaal van 2023 nam het aantal dividendverhogingen ook fors af, wat duidt op voorzichtigheid bij Amerikaanse bedrijven die mogelijk voorsorteren op onzekere economische omstandigheden en een rente die voor langere tijd hoog blijft.

Met ook nog mogelijke politieke verschuivingen passen daar geen uitbundige dividendverhogingen bij het komende jaar, zo is de gedachte. S&P Global rekent desalniettemin op een dividendgroei van 4,5 tot 5% voor de S&P500-index in 2024, volgend op 5,1% groei in 2023.

Dividend Aristocrats

Die afzwakkende dividendgroei komt misschien nog wel het best naar voren door goed te kijken naar de Dividend Aristocrats. Die kenden in 2023 qua groei een van hun slechtste jaren ooit, met onder meer ruim twintig aandelen die tussen 0 en maximaal 2,5% verhoogden.

Het aantal aandelen dat met dubbele cijfers verhoogde was eveneens fors lager dan in de voorgaande jaren en ook de eerste verhogingen in 2024 bevatten al veel negatieve verrassingen. Zowel Air Products (APD) als Aristocrats Index samensteller S&P Global (SPGI) zelf stelde zwaar teleur met verhogingen van slechts 1,1%; in de jaren daarvoor maakten zij altijd veel grotere verhogingen bekend.

Nieuwe aristocrat is geen verrassing
Traditiegetrouw maakt S&P Dow Jones Indices eind januari altijd de ‘herbalanceringsresultaten’ bekend voor de befaamde index van S&P500-aandelen die het dividend al minstens 25 jaar op rij hebben verhoogd. Veel van deze officiële aristocraten zitten al jaren in de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen, waaronder Abbott Laboratories, A.O. Smith, Roper Technologies, Ecolab, PepsiCo, Becton Dickinson, PPG Industries en Johnson & Johnson. Na de verwijdering van VF Corp begin 2023 waren er nog 66 Dividend Aristocrats. Vorige week werd bekend dat Walgreens (dividendverlaging) zoals verwacht wordt verwijderd, met oude bekende Fastenal als vervanger per 1 februari 2024. Fastenal verhoogde begin dit jaar het dividend (+11,4%) voor het 25ste opeenvolgende jaar. In een omslagartikel over toekomstige Aristocrats werd industrieel groothandelaar Fastenal eind 2020 al getipt als kanshebber. Het aandeel (ticker FAST) bereikte eind januari de hoogste koers ooit op ruim $70.

Sterke dividendgroeiers

Het is dus alle hens aan dek en in dat kader richt ik mij in dit artikel op aandelen die én een sterke dividendhistorie hebben en elk jaar gewoon met grote sprongen blijven verhogen, ook in 2024.

Net als vorig jaar gaat het ook ditmaal hoofdzakelijk om aandelen die het enorm goed gedaan hebben op de beurs, met bijbehorende pittige waarderingen en relatief lage dividendrendementen. Dat laatste zegt overigens helemaal niets; veel belangrijker is de jaarlijkse dividendgroei.

Een aandeel dat het dividend jaarlijks met dubbele cijfers verhoogt mag best een dividendrendement van minder dan 1% hebben. In de praktijk zul je daar op lange termijn vaak een veel groter totaalrendement mee realiseren dan met een aandeel met een hoog dividendrendement dat niet of nauwelijks verhoogd wordt.

Het schoolvoorbeeld daarvan is het vorig jaar getipte Cintas, een aandeel dat altijd veel te duur lijkt en een klein dividendrendementje heeft, maar dat ook elk jaar stijgt op de beurs en het dividend elk jaar fors verder opschroeft.

De drie knallers van 2023

In het Verhaal van de Week van 6 februari 2023 selecteerde ik drie aandelen met een sterke dividendhistorie van minimaal tien jaar op rij van verhogingen in combinatie met een sterke dividendgroei over de afgelopen jaren. Dat waren diergeneeskundereus Zoetis, bedrijfsuniformenmaker Cintas en het minder grote en bekende Nexstar Media Group, dat bijna 70% van de Amerikaanse huishoudens bereikt met 200 lokale televisiezenders en bijbehorende apps en websites.

Dit drietal is een jaar later goed voor een fraai gemiddeld totaalrendement van ruim 16%. De hoofdrol speelde Cintas (+40%) dat de beurskoers in krap een jaar met bijna $200 zag oplopen naar een nieuwe all-time high van $600. Ook Zoetis (+17%) deed het prima en alleen Nexstar Media, dat getipt werd rond de hoogste koers ooit, zakte iets terug (-8%). Qua dividend deden ze alle drie precies wat ik had verwacht. Cintas verhoogde met 17%, Zoetis met 15% en last but not least Nexstar met zelfs 25%.

Ik blijf positief over deze drie aandelen, net als over de nieuwe tips.

Badger Meter

Badger Meter valt de laatste jaren in positieve zin op met een steeds verder versnellende dividendgroei, wat het aandeel in combinatie met 32 jaar op rij van verhogingen uniek maakt. Badger Meter levert sensoren, meters en software voor het registreren en beheren van (de kwaliteit) van water, gas en andere vloeistoffen voor onder meer nutsbedrijven en industriële klanten.

In 2023 steeg de omzet van het bedrijf met maar liefst 24,4% naar $703 mln in een markt met uitstekende groeivooruitzichten voor de komende jaren. Badger Meter wist de omzet de laatste vijf jaar gemiddeld met zo’n 13% te laten groeien met als speerpunt de snelgroeiende softwaretoepassingen, die inmiddels het grootste deel van de ‘smart water’-markt vormen. De k/w van 41 voor 2024 oogt hoog, maar Badger Meter groeit snel en heeft bovendien een schuldvrije balans.

In 2023 ging het dividend met 20% omhoog, de grootste verhoging in de laatste vijftien jaar. Het aandeel kan de komende jaren nog fors verder verhogen.

Broadridge Financial

Fintechbedrijf Broadridge Financial werd in 2019 al eens getipt als fraai dividendaandeel en timmerde sindsdien hard aan de weg: beurskoers én dividend staan momenteel rond recordniveaus. Broadridge, de voormalige IT-services-tak van salariswerker en Dividend Aristocrat ADP, verzorgt de aandeelhouderscommunicatie voor beursgenoteerde bedrijven en beleggingsfondsen en biedt (steeds meer op AI gebaseerde) geavanceerde technologische oplossingen voor financieel dienstverleners.

Het mooiste van het bedrijf is de jaarlijks groeiende terugkerende omzet, die in 2023 goed was voor  65,8% van het totaal van ruim $6 mrd. Ik reken op een jaarlijkse omzetgroei van 5 tot 8% voor Broadridge, dat nu tegen een k/w van 27 noteert met 1,5% dividend. Dat dividend gaat nu 17 jaar op rij met dubbele cijfers omhoog.

Fastenal

De kersverse Dividend Aristocrat Fastenal blijft nabij de hoogste koers ooit een fraaie belegging voor de lange termijn, iets wat natuurlijk geldt voor veel meer topdividendaandelen anno 2024. Fastenal opereert internationaal als distributeur van bevestigingsmaterialen (schroeven, bouten, moeren), gereedschappen en andere industriële bouwmaterialen. Het concern verkoopt in 25 landen via duizenden eigen vestigingen die ondersteund worden door vijftien distributiecentra.

De bevestigingsmiddelen (fasteners) zijn tegenwoordig nog goed voor een derde van de omzet van Fastenal dat de laatste jaren vooral sterk groeide met de verkoop van veiligheidsproducten, vorig jaar goed voor ruim 20% van de omzet van ruim $7,3 mrd. De komende jaren groeit de omzet van Fastenal naar schatting jaarlijks tussen 5 en 9%.

Met een nagenoeg schuldvrije balans lonken aanvullende dividendverhogingen bij Fastenal, dat de uitkering nu zeven jaar op rij met meer dan 10% verhoogt. Bovendien werd in december een speciaal dividend van $0,38 uitgekeerd. Met een k/w van 32 is de waardering stevig, maar dat geldt voor bijna alle topaandelen op dit moment.

Dividendgroei heilige graal
Ook bij de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen staat dividendgroei centraal en wat dat betreft passen zowel de drie tips van vorig jaar als de nieuwe tips in dit artikel in theorie prima bij de nu 47 aandelen tellende selectie. Toch is het een kwestie van keuzes maken; niet alle aandelen kunnen gekocht worden en het blijft vooral ook van groot belang de geografische en sectorverdeling goed in het oog te houden. Zo bestaat nu bijna 70% van de dividendportefeuille uit Amerikaanse aandelen en zijn sectoren als Industrials, Health care en halfgeleiders sterk vertegenwoordigd. Een verdere uitbreiding is dan minder wenselijk en uiteindelijk blijft het een kwestie van stockpicking. Qua dividendgroei kende de Dividendportefeuille in 2023 weer een uitstekend jaar met een totaal dividendinkomen dat 12,4% steeg en voor het eerst de grens van €10.000 per jaar passeerde. Dat volgde op een nog beter 2022, waarin het totale dividend met maar liefst 25,7% steeg naar €8926. Voor 2024 verwacht ik, mede door de portefeuillewijzigingen in de loop van 2023, een aanzienlijk lagere (enkelcijferige) groei.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ