Beter Beleggen | De fundamentele optelsom
Technische analyse is de verzamelnaam voor beleggingstechnieken gericht op de korte termijn. Fundamentele analyse is het containerbegrip voor de lange termijn. En inderdaad, beleggen doe je voor de lange termijn.
Beleggen is an sich niet moeilijk: je koopt ondergewaardeerde aandelen en je wacht tot ze overgewaardeerd zijn. Maar hoe zie je of een aandeel goedkoop of duur is? Aan de prijs lees je het niet af! Eigenlijk hoor je de intrinsieke waarde te vergelijken met de koers, maar dat is nogal een tijdrovende en omslachtige methode.
Waardering
De gemakkelijkste manier is het vergelijken van de waarderingen. Ratio’s zijn niet zaligmakend, maar als er iets onderhevig is aan de wetten van de zwaartekracht in de financiële wereld, dan is dat de waardering. De waardering is een bepalende factor voor het langetermijnrendement. De relatie tussen bedrijfswinsten en beursrendementen is invers, ergo hoe hoger de waardering, hoe lager het verwachte rendement.
De AAII, de Amerikaanse vereniging voor particuliere beleggers (American Assocation of Individual Investors), bespreekt in haar blad met regelmaat technieken voor het selecteren van aandelen. De meeste regels zijn gebaseerd op het standaardgereedschap van fundamentele beleggers en ogen soms bedrieglijk eenvoudig, terwijl andere combinaties zijn van complexe technieken.
Zo is het dividendrendement (dr) of de koerswinstverhouding (k/w) van een aandeel overal en altijd makkelijk te vinden, maar het wordt moeilijker als de factor winstgroei erbij komt kijken. Gelukkig bestaat er een oude techniek, waarmee je de groei kan achterhalen.
25% en hoger
De onderliggende gedachte is dat elke belegger met de fundamentele optelsom van het dividendrendement, de koerswinstverhouding en het rendement op ingehouden winst (riw) goedkope aandelen in het vizier zou moeten hebben met een hoog dividendrendement en hoge groei.
Omdat de perfecte combinatie van groei en dividend een zeldzaamheid is, moet er natuurlijk een afweging worden gemaakt. Aandelen die geen dividend betalen en uitzonderlijk hoge groei kunnen voorleggen, kunnen net zo interessant zijn als bedrijven met een hoog dividend en een matige groei.
Het dr wordt berekend door het dividend te delen door de koers en de uitkomst ervan met honderd te vermenigvuldigen. De officiële benaming voor de omgekeerde k/w is winstrendement. Analoog aan dr wordt de nettowinst gedeeld door de koers en wordt vervolgens het quotiënt met 100 vermenigvuldigd.
Mindering
De riw is een variant op het rendement op eigen vermogen. Omdat het dividend wordt uitgekeerd, wordt het op de nettowinst in mindering gebracht. Het restant is de winst die in het bedrijf blijft en gebruikt wordt om te kunnen groeien. Dus in plaats van enkel de nettowinst te delen door de boekwaarde, deel je de ingehouden winst door de boekwaarde en vermenigvuldig je de uitkomst eveneens met 100.
Omdat de AAII de omgekeerde k/w weergeeft als een percentage, wordt het mogelijk om de drie fundamentele ratio’s bij elkaar op te tellen. Aandelen waarvan de som hoger is dan 25% zijn volgens de Amerikaanse beleggersvereniging een interessant begin.
Extra clausule
Het rendement op ingehouden winst heeft net als het rendement op eigen vermogen geen oog voor het vreemd vermogen. In goede tijden werken schulden als een hefboom. Bij economische tegenwind krijgen bedrijven met hoge schulden het snel moeilijk. De AAII drukt beleggers op het hart bedrijven te mijden waarvan het vreemd vermogen groter is dan het eigen vermogen. De schuldgraad is immers een belangrijke component van het risico.
Saillant detail, maar daarom niet minder belangrijk: de AAII ziet de fundamentele optelsom als een vertrekpunt. De beleggersvereniging drukt haar leden op het hart de voorgeselecteerde aandelen op aanvullende punten te beoordelen, zoals de verwachte winstgroei, maar concrete suggesties hieromtrent blijven achterwege.
Wanneer als bijkomende voorwaarde gesteld wordt dat in de voorbije drie jaar de nettowinst in elk afzonderlijk jaar gestegen moet zijn en dat er voor het lopende boekjaar een winstgroei moet worden verwacht, leren eigen simulaties dat er zowel op het vlak van rendement als op risico winst wordt geboekt.