Sectorbeleggen | Rugwind voor industriële goederen
In de afgelopen jaren hebben zowel de Europese Commissie als de Amerikaanse regering grote investeringsplannen aangekondigd met een focus op verduurzaming. Het meest in het oog springend zijn het European Green Deal Industrial Plan, REPowerEU, de Infrastructure Investment and Jobs Act en de Inflation Reduction Act. Het duurde even voordat de heilzame effecten in bedrijfsresultaten zichtbaar werden, maar inmiddels zijn die terug te zien in updates over het vierde kwartaal van 2023 en in de prognoses voor 2024 (en verder).
Omvang en aandachtsgebieden investeringsplannen
In totaal lijkt er grofweg €1900 mrd beschikbaar te zijn in de komende jaren, tenzij presidentskandidaat Donald Trump hier na de Amerikaanse verkiezingen in november een stokje voor gaat steken. Wij achten die kans niet zo groot, omdat vooral Republikeins-georiënteerde staten van de steun profiteren. Ook in Europa, waar men last heeft van bureaucratische hordes bij het uitkeren van de subsidies, lees je soms dat investeringsplannen worden gewijzigd. Het betreft dan echter uitstel, geen afstel. De noodzaak om te verduurzamen is immers te groot. De belangrijkste aandachtsgebieden van de plannen in beide regio’s zijn: energie-infrastructuur en -efficiëntie (in gebouwen en productieprocessen), openbaar vervoer en elektrische voertuigen, innovatie en hernieuwbare energie (opwekking en opslag).
Welke industriegroepen en bedrijven profiteren?
Grote delen van de sector industriële goederen profiteren van de extra investeringen in de genoemde aandachtsgebieden, waaronder bouwproducten, bouw en techniek, elektrische apparatuur, machines en transport. Bedrijven zoals Saint-Gobain, Trane Technologies, Vinci, Quanta Services, Prysmian, Vestas, Schneider Electric, Siemens, Eaton, Emerson Electric en Caterpillar hebben enorme ordervoorraden opgebouwd. Wij verwachten dat deze bedrijven mede daardoor (flink) kunnen blijven groeien, ondanks een mogelijke economische vertraging. De producten en grondstoffen dienen uiteraard ook vervoerd te worden. Hiervan profiteren bedrijven als Union Pacific, UPS en DHL Group.
Aantrekkelijke fundamentele trends
Wij hadden in heel 2023 een negatieve visie op de sector industriële goederen vanwege een lagere ordergroei. Dat kwam door voorraadafbouw bij klanten en een normalisatie van leveringstijden, plus een verwachte economische vertraging die druk zou kunnen zetten op de marges in 2024. De marges staan namelijk op recordhoogte dankzij hogere verkoopprijzen, lagere kosten en sterke verkoopvolumes in 2023. Achteraf blijkt onze visie de juiste keuze te zijn geweest.
Diverse top-down indicatoren voor de productiesector lijken echter te verbeteren, terwijl we dus ook meevallende bottom-up signalen krijgen. Samen met een iets lagere waardering en een zwak, maar aantrekkend momentum, zorgt dit ervoor dat wij een positievere – dus neutralere – visie hebben gekregen op de sector industriegoederen. Daarbij hebben we een voorkeur voor Amerikaanse bedrijven, omdat de onderliggende trends daar simpelweg het sterkst zijn. Maar ook Europese multinationals zullen profiteren, zeker als de economische omstandigheden in China verbeteren.
Andere trends
Naast verduurzaming zijn ook andere trends in de sector relevant. De belangrijkste zijn de verbeterde groeikansen dankzij kunstmatige intelligentie; de winst zit ‘m vooral in het behalen van een hogere efficiëntie en dus productiviteit op het gebied van datacenters, energie en arbeid. Ook een herstel van de vraag naar producten en diensten met een korte cyclus lijkt aanstaande, nu de bodem van de cyclus bereikt is.
Wellicht ten overvloede: controleer vooral zelf of de genoemde bedrijven fundamenteel interessant zijn. En of ze bij het risicoprofiel van uw portefeuille passen.