Updates

Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Iberdrola

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Martijn van Herpen, 4 mrt 18:38

Advieswijziging | UMG geeft mooie groei maar is prijzig

0 0 Leestijd ongeveer

Universal Music Group (UMG) publiceerde 28 februari haar jaarcijfers. Er was duidelijke groei in alle segmenten, maar het aandeel is wel pittig geprijsd.

UMG haalde in 2023 een omzet van €11,1 mrd, ruim meer dan de €10,3 mrd in 2022. Daarbij steeg de ebitda-marge van 20,6% naar 21,3%. De aangepaste ebitda liep met 11,0% op tot €2,4 mrd. Onderaan de streep resteerde een aangepaste winst per aandeel van  €0,87, wat een stijging van 8,7% ten opzichte van 2022 betekent.

Meer in detail groeide de omzet bij de grootste divisie, Recorded Music, met 6,6% naar 8,5 mrd. Divisie Music Publishing groeide met 8,7% tot 2,0 mrd en de kleine divisie Merchandising & other met 14,2% tot 0,7 mrd. In de twee grote divisies lag de ebitdamarge op 24%, waar Merchandising slechts 7,0% marge genereerde.

UMG laat – terecht – graag zien dat het bedrijf op diverse fronten goed scoort. Negen van de tien wereldwijd meest opgenomen artiesten hebben een contract met UMG. Denk aan bekende namen als Taylor Swift, Drake, Lana del Rey en The Weeknd. En daarmee scoort de muziekproducent goed binnen streamingdiensten. Zes van de top tien-artiesten binnen Spotify, 13 van de top 20-songs binnen Apple Music en drie van de vijf topsongs op YouTube waren afkomstig van UMG.

Dit zijn vrij willekeurige opsommingen, maar die laten wel zien dat UMG een heel grote speler is. En dat brengt enige aarzeling over de hoogte van de groeiperspectieven op de langere termijn. UMG wil verder groeien en ziet bijvoorbeeld kansen voor verdere uitbreiding in China, India, Zuid-Azië en Afrika. Maar als je erg groot bent, dan wordt het steeds lastiger om harder te groeien dan de markt. Daarnaast ging de groei van streamingdiensten het afgelopen decennium onder andere ten koste van downloaden, maar inmiddels is streaming vrijwel de norm en valt er verhoudingsgewijs niet veel meer van andermans bordje af te snoepen.

Sinds de beursgang in 2020 is de geannualiseerde omzetgroei op 14,3% uitgekomen en de groei van de ebitda zelfs op 16,5%. Ik verwacht de komende jaren een iets minder uitbundige omzetgroei van gemiddeld 8%.

Het verkleinen van het personeelsbestand (al €75 mln besparing in 2024) vanaf volgend jaar gecombineerd met efficiëntieverbeteringen, moet tot en met 2026 €250 mln aan kostenbesparingen opleveren. De winst zal hierdoor harder groeien dan de omzet. Daarna zal de jaarlijkse winstgroei waarschijnlijk wat vertragen. Bij mijn geschatte winst per aandeel van €0,98 voor 2024 ligt de k/w op 28,3 en dat is hoog.

Al verder kijkend, ligt de gemiddelde analistenverwachtingen voor 2026 op een winst per aandeel van €1,21. Ik kom met €1,27 iets hoger uit. Dat geeft over twee jaar een in mijn ogen redelijke k/w van 22 voor een stabiel groeiend bedrijf dat naar verwachting redelijk recessiebestendig is en een mooi groeiend dividend heeft. UMG heeft het beleid om 50% van de nettowinst als dividend uit te keren. Over 2023 bedraagt het dividend €0,51 (slotdividend van €0,27), wat een huidig dividendrendement van 1,8% geeft.

Advies aandeel UMG naar ‘houden’

Het advies met een horizon van een jaar gaat van ‘kopen’ naar ‘houden’, in de verwachting dat de winst groeit, maar de waardering wat daalt. Het aandeel UMG blijft in in de Portefeuille NL.

Tabel 2022 2023
Omzet € mrd         10.340         11.108
Ebitda € mrd            2.135            2.369
Wpa € (aangepast) 0,80 0,87

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ