Energietransitie | Waarom aardgas belangrijker wordt dan olie
Sinds 2022 is er een factor bijgekomen die het aanbod van aardgas in Europa verlaagd heeft; Rusland. De oorlog in Oekraïne leidde tot het stilleggen van Nordstrom 1 en 2, wat resulteert in het jaarlijks verdwijnen van 110 miljard kubieke meter aardgasaanvoer vanuit Rusland naar Europa. Hierdoor zal Europa jaarlijks circa 150 miljard kubieke meter LNG per schip moeten importeren. Tegelijkertijd heeft Duitsland haar kerncentrales gesloten en zal de opgewekte elektriciteit grotendeels door LNG vervangen moeten worden. Dit vergroot de Europese vraag naar LNG.
Europa zal moeten doorgaan met het uitbreiden van het aantal LNG-importterminals om haar energievraag betaalbaar te kunnen dekken. Er zijn al 27 LNG importterminals operationeel, 6 zijn onder constructie en nog 17 stuks in de planning. Europa ligt goed op koers.
Vraag naar energie
De wereldbevolking groeit met 0,8% per jaar, wat de vraag naar energie verder doet toenemen. De wereld schreeuwt om elektriciteit, terwijl langdurige opslag in batterijen moeilijker blijkt dan gewenst. De vraag naar aardgas zal wereldwijd met 50% toenemen in 2040, al denken we in Europa dat de rest van de wereld onze verminderende aardgasvraag zal volgen. Te optimistisch.
Het Verre Oosten heeft vele kolencentrales staan en in aanbouw. Op termijn moeten die afgeschaald worden om afgesproken klimaatdoelen te halen. Veel kolencentrales zullen verdwijnen en aardgascentrales zullen dit moeten opvangen, immers kerncentrales zijn duur en alleen China zet hier echt op in.
Het benodigde LNG-aanbod zal moeten komen van nieuwe LNG-projecten. De VS, Qatar, Australië, Noorwegen, Australië en Egypte zullen een groot deel van dit gat tot 2040 vullen. De vraag is wel of bij de huidige lage gasprijzen de geplande projecten allemaal doorgaan. Waarschijnlijk niet: het risico is te groot omdat bij deze lagere prijzen de terugverdientijd te lang is. Alleen al in 2023 zijn de kosten voor LNG-projecten met 30% gestegen! Een lagere rente en hogere toekomstige LNG-prijzen zullen leiden tot een toename van financieel goedgekeurde LNG-projecten.
De afnemende vraag naar olie
De toenemende wereldwijde elektrificatie, hoofdzakelijk veroorzaakt door elektrisch rijden, zal de vraag naar fossiele brandstoffen doen afnemen en de vraag naar aardgas nog verder stuwen. De olieraffinaderijen zullen minder olie verbruiken omdat de vraag naar benzine en diesel (en stookolie) na 2030 sterk zal teruglopen. De olievraag zal circa 40% lager zijn in 2050 en dat betekent dat er een overschot aan olie komt bij lagere marktprijzen. Bij $45-$50/vat (WTI) zal dan nog steeds goed geld verdiend worden door de allergrootste spelers en zullen tekorten op de oliemarkt veel minder voorkomen. Hevige prijsschommelingen zullen aanzienlijk afnemen. Olie wordt minder cruciaal.
Bekijk ook het dossier Duurzaam Beleggen
Doordat wind- en zonne-energie niet altijd beschikbaar zijn, zal aardgas bij (onvoorspelbare) extreme warmte of kou snel gewild zijn en snel in prijs stijgen. Terwijl wanneer er wel voldoende wind- en zonne-energie is, de prijs van aardgas juist sterk zal dalen. Aardgas wordt daarom dubbel interessant: er komt meer vraag en de prijsvolatiliteit neem toe. Omdat handelaren er gek op zijn, zal de focus dan ook verschuiven van olie naar aardgas. Als belegger zou je meer aandacht kunnen geven aan aardgas.
Wat te denken van het aandeel Kinder Morgan (KMI)? Dit bedrijf heeft aardgasleidingen en opslagterminals in bezit. Naast 80.000 mijl pijpleiding gaat het om maar liefst 140 terminals boven- en ondergronds. Kinder Morgan heeft een netto schuld van $31,5 mrd, wat best hoog is. Een lagere rente in 2024 gaat het bedrijf helpen. Het koersdoel ligt op $24, terwijl door de nu hard dalende LNG-prijzen de koers $17 noteert. Gezien het feit dat zowel het Verre Oosten als Europa tot 2028 meer LNG moet inkopen, zal extreme hitte of kou snel leiden tot grote prijsstijgingen. Kinder Morgan is goed gepositioneerd hiervan te profiteren.