Beter Beleggen | ‘s Werelds grootste dividendbetalers
In 2023 kregen beleggers een recordbedrag van in totaal $1655 mrd aan dividend bijgeschreven op hun beleggersrekening. Dat is 5,6% meer dan vorig jaar. Nagenoeg de helft van de dividendgroei komt op conto van het bankwezen, nutsbedrijven en oliemaatschappijen.
Zonder beursongelukken worden beleggers ook dit jaar weer ruim bedeeld. De Britse vermogensbeheerder Janus Henderson verwacht dat bedrijven wereldwijd in 2024 in totaal $1,72 bln aan dividend zullen uitkeren. Dat komt neer op een stijging van 3,9%.
Dividendbetalers
De analisten van Janus Henderson analyseren elk kwartaal hoeveel dividend de 1200 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld hebben uitgekeerd. Bij die gelegenheid stellen ze meteen ook een lijst op met de twintig grootste dividendbetalers ter wereld. Volgens de meest recente Global Dividend Index van de Britse vermogensbeheerder was het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft vorig jaar de grootste dividendbetaler ter wereld.
Volledig teniet gedaan
Opvallend is dat hoewel in 2023 wereldwijd 86% van de beursgenoteerde bedrijven het dividend handhaafden of hebben verhoogd, het uitgekeerde bedrag van de top-20 daalde. In 2022 keerden zij $254,3 mrd aan dividenden uit, in 2023 was dit nog maar $236,1 mrd, een daling van 7,1%. De positieve impact van banken en oliemaatschappijen werd volledig teniet gedaan door mijnbouwbedrijven. Zij keerden vorig jaar $23 mrd minder dividend uit.
De mist in
Hoewel volgens Janus Henderson de dividendgroei van bedrijven over het algemeen sterk blijft, is het zaak om vinger aan de pols te houden. Dividenden uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomstige uitkeringen. Het komt regelmatig voor dat beleggers met dividendaandelen de mist ingaan. Grote namen zoals BHP (Australische mijnbouwbedrijf) en Petrobras (Braziliaanse oliemaatschappij) halveerden vorig jaar hun dividend ruimschoots. Shell, jarenlang een van de grootste dividendbetalers ter wereld, kortwiekte in 2020 ook zijn dividend.
Het is niet zo dat analisten de toekomst kunnen voorspellen of alle wijsheid in pacht hebben, maar de beleggingsopinies en bijbehorende koersdoelen vormen een goede leidraad. De aanbevelingen van analisten, en dan met name hun koersdoelen, zijn een concrete aanwijzing waar de prijs van een aandeel naartoe kan gaan. Het spreekt voor zich dat als de actuele koers hoger is dan het beoogde koersdoel het aandeel als belegging niet interessant is.
Grootste dividendbetalers op een rij
Als je de lijst met de grootste dividendbetalers doorloopt, zie je dat het aandeel Microsoft bij 27 analisten op kopen staat. Maar hoewel ze het aandeel ronduit koopwaardig vinden, reikt hun gemiddelde koersdoel niet verder dan $419,08. Dat impliceert een winstpotentieel van nauwelijks 0,4% en voor het dividendrendement (0,72%) moet je het ook niet doen.
De vijf aandelen met het hoogste koerspotentieel komen niet uit de Verenigde Staten, maar uit Azië en Europa. Aandelenanalisten voorspellen voor dit vijftal een opwaarts koerspotentieel van 37%. Mocht een en ander toch anders uitpakken dan verwacht, dan resteert altijd nog een dividendrendement van 7,3%.
Je mag je als belegger niet blindstaren op hoge dividendrendementen. De voorgespiegelde rendementen zijn enkel interessant als het dividend ook daadwerkelijk in de toekomst wordt uitgekeerd. Dat laat onverlet dat het dividend een goede manier is om het beleggingsrendement op krikken.