Dividendportefeuille | Topweek waarin bijna alles meezat
Bijna alles zat mee afgelopen week: mooie winsten voor bijna alle zwaarst wegende aandelen én een helpende hand van de zo belangrijke Amerikaanse dollar. De Dividendportefeuille bereikte een nieuwe recordstand van €506.130, ofwel een totaalrendement van 406,1% en een plus van nu 8,8% in 2024. De herstellende dollar is bepalend aangezien ruim 69% belegd is in de Verenigde Staten.
Het gemiddelde dividendrendement bleef bovendien onveranderd op 1,7%, wat natuurlijk komt omdat het grootste deel van het dividend ook in dollars wordt ontvangen. Stijgt de dollar, dan stijgt niet alleen de totale waarde van de Dividendportefeuille, maar ook van het (te verwachten) dividend van de gehele portefeuille.
Valutarisico
Een vraag die op dit soort momenten weer naar voren komt – net als in de beginjaren van de Dividendportefeuille – is of het valutarisico niet te groot is met zoveel belegd in Amerikaanse aandelen en dus ook dollars. Het antwoord is altijd simpel: ik wil beleggen in de beste dividendaandelen en daarvan vind je er nog altijd verreweg de meeste in de Verenigde Staten. Het mooie is wel dat bijna alle Amerikaanse Dividendportefeuille-aandelen een groot deel, soms wel meer dan de helft, van hun omzet buiten de VS realiseren, wat een groot deel van het ‘valutarisico’ weer neutraliseert.
Bovendien is de grote overweging in de VS tot dusverre zeer gunstig geweest met een per saldo sinds september 2011 flink opgelopen dollar ten opzichte van de euro. Wie het ‘valutarisico’ op welke manier dan ook had afgedekt, zou een stuk minder rendement hebben gemaakt sinds 2011.
Totaalrendement
Het belangrijkste is en blijft het feit dat Europese (dividend)aandelen die ik volg gemiddeld genomen gewoon sterk achterblijven bij hun Amerikaanse sectorgenoten, iets wat ik helaas ook al jaren constateer binnen de Dividendportefeuille. De sterke overweging in de Verenigde Staten is bovendien een zichzelf versterkend fenomeen: als gevolg van de veel betere performance van de individuele aandelen, krijgt de portefeuille automatisch een zwaardere blootstelling aan de dollar.
Het liefst zou ik alles in de Verenigde Staten beleggen. Dat had, nog afgezien van de per saldo gestegen dollar, zeker weten een nog veel hoger totaalrendement opgeleverd voor de Dividendportefeuille dan de nu ook al fraaie 406,1% sinds september 2011.
Topaandelen aan zet
Van de top-5 stijgers in 2024 komen de eerste vier uit de Verenigde Staten, met het uitblinkende ‘klimaataandeel’ Trane Technologies nu als grootste winnaar met +23,1%. Op de voet volgen semiconductoraandelen KLA Corp en Broadcom én Parker Hannifin, dat weloverwogen tot de zwaargewichten behoort. Broadcom en Parker Hannifin wegen nu allebei 5,2%. Broadcom was deze week de grote winnaar met +10% na sterke cijfers van sectorgenoot Micron en het hernieuwde enthousiasme omtrent AI en een koersdoelverhoging naar $1500 door TD Cowen.
Nu het cijferseizoen er zo goed als opzit en bijna alle dividendinformatie binnen is, wil ik op zeer korte termijn enkele eerder aangekondigde wijzigingen doorvoeren binnen de Dividendportefeuille, zowel in Europa als in de VS.