Beleggen in rente | Strategie voor een afkoelende Amerikaanse economie
De eerste tekenen dat de Amerikaanse economie een verkoelingsfase ingaat, worden zichtbaar. De taxidiensten Uber en Lyft rapporteren een toenemende interesse van mensen die zich willen aansluiten als chauffeurs.
In de Verenigde Staten is het proces om te gaan rijden voor Uber of Lyft net zo eenvoudig als het aanvragen van een uitkering, maar de potentiële verdiensten als chauffeur zijn hoger dan die als je een uitkering krijgt. Deze nieuwe chauffeurs voor Uber en Lyft vallen niet onder de traditionele statistieken voor werkloosheidsuitkeringen, waardoor het officiële aantal werkenden in de Verenigde Staten op recordhoogte blijft.
Daarnaast rijzen er steeds meer vragen over de accuratesse van andere arbeidsmarktstatistieken. Door de opkomst van thuiswerken is het nu gebruikelijk dat bedrijven één enkele vacature in meerdere staten tegelijk uitzetten.
Voorheen werden die vacatures dan bij elkaar opgeteld (die in Houston en die in Minneapolis telden voor twee). Dit lijkt niet langer zo te gaan. Hieruit durf ik te concluderen dat de Verenigde Staten niet daadwerkelijk over 9 miljoen openstaande vacatures beschikt, zoals officiële cijfers beweren.
Renteverhoging werkt uitgesteld door
In de Verenigde Staten is maar liefst 70% van de economie afhankelijk van de uitgaven van consumenten. Recentelijk is er een daling waargenomen in het volume van winkelverkopen over de laatste twee maanden, wat erop wijst dat de Amerikaanse economie waarschijnlijk een uitdagender tijd tegemoet gaat.
Dit is voornamelijk te wijten aan het strakker wordende beleid van de Fed, dat doorgaans pas na een vertraging van twee tot drie jaar zijn volledige effect toont. Dat laatste is weer te verklaren doordat bedrijven niet onmiddellijk geconfronteerd worden met hogere rentelasten zodra de Fed de rente optrekt.
De hogere rentekosten komen pas echt om de hoek kijken wanneer bedrijven nieuwe leningen aangaan. De initiële renteverhoging door de Fed – die toen afscheid nam van het 0%-tarief – vond plaats in maart 2022 en de impact hiervan werkt nog steeds niet volledig door in de Amerikaanse economie. En de rentestijging van 0,25% naar 5,25%, verspreid over de twaalf maanden die volgden, heeft zelfs nóg minder doorgewerkt in het economische landschap.
Een economie die afkoelt, leidt in principe tot een daling van de inflatie. De eis van hogere lonen neemt af, consumenten kopen minder goederen (met name omdat werklozen minder besteden dan werkenden) en de investeringen verminderen, wat resulteert in een lagere vraag naar geld. Een daling van de inflatie leidt van nature tot een verlaging van de rentevoeten. Dit creëert kansen op koerswinst voor beleggers in rentedragende instrumenten. Wanneer de rente vandaag daalt, wordt de hogere rente van gisteren ineens aantrekkelijker als investering.
Beleggen in de rente
Privé beleg ik al een tijdje in rentes via zeer kortlopende Amerikaanse staatsobligaties en wel door middel van de iShares $ Treasury Bond 0-1yr ETF (ISIN: IE00BGSF1X88). Deze strategie heb ik op 15 juni 2023 als Tip van de Week gedeeld.
De ETF biedt een jaarrendement van iets meer dan 5% en gedurende de afgelopen twee jaar was het slechtste maandresultaat een miniem verlies van 0,09%. Dankzij de snelle vervanging van de obligaties door nieuwe uitgaven met een nieuwe rente, bereikt dit product vrijwel dagelijks een nieuwe recordhoogte.
Onlangs heb ik mijn beleggingsportefeuille uitgebreid met de iShares $ Treasury Bond 1-3yr ETF (ISIN: IE00BYXPSP02). Hoewel dit op het eerste gezicht slechts een kleine verschuiving lijkt op de risicocurve, betekent het in de praktijk een aanzienlijk hoger risico. Het slechtste maandrendement is -1,5%, wat duidt op een aanzienlijk hogere gevoeligheid voor renteschommelingen.
Deze gevoeligheid is niet beperkt tot de korte termijn: in 2022 en 2023 heeft deze belegging, in tegenstelling tot de eerder genoemde ETF, geen nieuwe hoogtepunten bereikt. Dit onderstreept de verhoogde volatiliteit van dit product.
Economische groei verloopt geleidelijk, wat leidt tot een gestage stijging van de rente. Een economische crisis daarentegen slaat abrupt toe, waardoor de rente veel sneller daalt dan dat die stijgt. Het effectieve rendement van de 1-3 yr ETF staat op 4,62%, met daarbovenop potentieel voor koerswinst, wat ik een aantrekkelijk uitgangspunt vind. Ik mik op een totaal rendement in dollars van ongeveer 10% over de komende twaalf maanden.
Valuta-effect
Hoewel Amerikaanse staatsobligaties in dollars genoteerd staan, evalueer ik de prestaties ervan in euro’s, waardoor valutarisico een factor van belang wordt. Dit risico beschouw ik echter als een extra voordeel.
De VS registreert maandelijks een handelstekort van ongeveer $70 mrd, het bedrag dus dat het land meer uitgeeft in het buitenland dan andersom. Dit impliceert dat een afkoeling van de Amerikaanse economie bijna altijd direct een aanzienlijke vertraging van de economische groei wereldwijd met zich meebrengt. De VS is de stabielste regio in de wereld en trekt daarom altijd geld aan dat op zoek is naar veiligheid in een periode van economische neergang.
Het potentiële totaalrendement in euro’s over de komende twaalf maanden schat ik daarom op 20%. Daarmee vormt deze beleggingsstrategie een aantrekkelijke manier om in te spelen op het basisscenario van de Fed: een zachte landing van de Amerikaanse economie in 2024, vergezeld van meerdere renteverlagingen.
Mocht de economische afkoeling in de Verenigde Staten echter resulteren in een harde landing, dan biedt deze positie zelfs nog meer potentieel voor winst. De ETF lijkt dus niet alleen goed gepositioneerd voor de verwachte ontwikkelingen, maar biedt ook een aanzienlijke buffer voor onverwachte economische tegenslagen.